Обясниха уникалните свойства на човешкия вик

7014
Обясниха уникалните свойства на човешкия вик
Снимка: Gettyimages

Човек е способен да чуе вика на дете дори на фона на прелитащ самолет и шума на тълпата. Този феномен се обяснява с уникалните акустични свойства на вика.

Неовите звуци активират не само слуховата зона на кората на главния мозък, но и участъците, отговорни за чувството за страх. До този извод са стигнали авторите на статия в сп. Current Biology.

Предметите могат да се преместват в пространството само чрез звук

Да преместваме предметите от разстояние, без да се налага някакво съприкосновение с тях – това е мечта на хората още от древното ...

Американските учени събрали база данни за виковете от популярни филми и видеа в YouTube, а също събирали доброволци да викат с цяло гърло в лабораторията. Станало ясно, че виковете заемат отделен участък от акустичния спектър на човека, който се отличава от зоните, отговарящи за пеенето и говоренето.

В хода на експеримента станало ясно също, че единствените звуци, активиращи същата част на спектъра (и отговорните неврони), се явяват аварийни сигнали. Виковете и сигналите за тревога се отличават от другите звуци по рязкост, или по способността бързо да стават силни.

Силата на обичайната реч се колебае между четири и пет херца, докато викът много бързо се усилва от 30 до 150 херца.

Учените се допитали до доброволците и разбрали, че най-резките викове се възприемат като най-застрашителни. На неврофизиологично ниво нарастването на рязкостта съответства на усилването на реакцията на страх в амигдалата, пише Lenta.ru.

Ishin-Den-Shin – предаване на звук чрез допир

Когато човек иска да съобщи на някого нещо, което да остане в тайна за другите хора, той обикновено му го прошепва на ухо. Сега това мо...

Изводите на учените говорят за това, че инженерите са вървели по правилния път, избирайки за сигнализация звуци, максимално близки до свойствата на вика.

"Но е необходимо да се отиде по-далече. Подобно на това, как придаването на неприятна миризма на природния газ е ускорило откриването на течове, усилването на рязкостта на сигнализацията ще увеличи нейната способност да предупреждава за опасности", отбелязва Люк Арнал, съавтор на статията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно