Човешкото ухо чува нискочестотни звуци

20803
Човешкото ухо чува нискочестотни звуци

Човешкото ухо е способно да чува звук с честота 8 херца, доказват учени от Европейската метрологична изследователска програма, координирана от Националния метрологичен институт на Германия. Досега за тази граница се смяташе звук от 16 херца.

Една от целите на Европейската метрологична изследователска програма е изучаването на влиянието на ветрогенераторите върху човешкото здраве. Хората, живеещи близо до фабрики за вятърна енергия, се оплакват от лош сън и други проблеми. Според една от гледните точки човешкото ухо възприема нискочестотни звуци, които се произвеждат от вятърните турбини. Но защитниците на вятърната енергетика обикновено отричат това.

Предметите могат да се преместват в пространството само чрез звук

Да преместваме предметите от разстояние, без да се налага някакво съприкосновение с тях – това е мечта на хората още от древното ...

Във връзка с този проблем учените от Националния метрологичен институт провели експеримент с хора. Доброволците слушали нехармонични инфразвуци в слушалки и споделяли какво чували.

Отговорите след това били сравнени с изображенията на мозъците им, получени с функционална магнитно-резонансна томография по време на опита. Оказало се, че звуци с честота 8 херца активират дейността на мозъка в зоните, свързани със слуха и емоциите. Освен това всички доброволци съобщили, че "чуват нещо". Тоест човешкото ухо възприема доста по-нискочестотни звуци, отколкото се смяташе досега.

С тези доказателства учените възнамеряват да продължат изследванията и да изяснят защо едни хора са обезпокоени от инфразвуци, а други – не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно