Най-големият пернат динозавър имал пищна опашка

13510
Най-големият пернат динозавър имал пищна опашка

В Китай откриха най-големия пернат динозавър от известните на науката. Фосилите са се съхранили толкова добре, че палеонтолозите успели напълно да пресъздадат неговия облик и оперение – от най-малките перца на главата и шията до пищната опашка и мощните крила. За находката се съобщава в сп. Scientific Reports, пише Lenta.ru.

Zhenyuanlong suni, дромеозавър и близък родственик на велоцираптора, е достигал дължина два метра и е живял преди 125 млн. години на територии, покрити с гъсти гори. Пернатите динозаври делили територия с други свои събратя, както и със саламандри, амфибии и многобройни бозайници.

Учени откриха клетки на 75 милиона години в кост от динозавър

Учени да открили клетъчен материал от динозавър, в който вероятно има червени кръвни телца, пише CNET. Останките от мека тъкан са нам...

Отлично съхраненият скелет на Zhenyuanlong suni е открит в известния със своите вкаменелости Исян (провинция Ляонин, Китай). Най-големият пернат динозавър поставил немалко неизвестни пред палеонтолозите. Независимо от големите си крила предните му крайници са били прекалено малки и слаби, за да може да лети.

"Перата на Zhenyuanlong suni може да са възникнали, за да произвежда впечатление на самките и да плаши конкурентите. Вижте перата на пауните – те отдавна не са им необходими за полет", отбелязва съавторът на статията Стив Брюсат (Steve Brusatte) от Единбургския университет. Вероятно е също така, че с крилата си Zhenyuanlong suni е покривал и топлел своите яйца.

Авторите на изследването не изключват също, че предците на новия вид динозаври са можели да летят, а перата и крилата на Zhenyuanlong suni са се съхранили като рудимент. И накрая – възможно е крилата да са му помагали да тича по наклони и да задържа плячката.

Откриха динозавъра, вдъхновил легендите за драконите?

Фосил на непознат вид динозавър, чийто врат е два пъти по-дълъг от тялото, беше открит от канадски учени в Китай. Динозавърът е дълъг ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com