Динозаврите може да са били топлокръвни

33883
Динозаврите може да са били топлокръвни

Динозаврите може да са били топлокръвни, съобщиха учени. Тази хипотеза може да обори широко разпространената представа за тях като изчезнали студенокръвни гиганти, предаде Франс прес, позовавайки се публикация в сп. "Нейчър", предаде БНТ.

Изследователи от Испания и Норвегия съобщават, че са открили белези, наподобяващи растежните пръстени на дърветата, по костите на бозайници. Досега се смяташе, че подобни характеристики се наблюдават единствено при студенокръвните животни и динозаврите.

Авторите на изследването освен това са установили, че динозаврите вероятно са имали по-ускорен метаболизъм, осигуряващ им по-бърз растеж - друг характерен белег на топлокръвните същества.

Откритието елиминира най-убедителното доказателство, че динозаврите са били студенокръвни, смятат авторите на проучването.

Динозаврите не са били толкова тежки

Макар и гигант, брахиозавърът все пак е бил по-малко импозантен, отколкото сме си го представяли. Според нов метод на изчисление, публи...

"Резултатите силно предполагат, че динозаврите са били топлокръвни", заяви оглавяващият проучването автор Майк Колер. Той добави, че въпреки евентуалната си топлокръвност, останалите характеристики на динозаврите ги причисляват към стария им "лагер" - този на влечугите.

Съвременните влечуги са студенокръвни, което значи, че не могат да контролират температурата на тялото си чрез системата на метаболизма. Вместо това те разчитат на външни фактори и средата като например припичането на слънце и др.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com