Умни пътища ще намаляват шума и вредните газове

27932
Умни пътища ще намаляват шума и вредните газове

Новите пътища са по-шумни и замърсени, а в бъдещето повечето магистрали по света ще стават още по-натоварени. Решение на проблема ще бъдат усъвършенствани пътни настилки, които намаляват шума и дори филтрират отделяните от автомобилите вредни вещества.

В изследователски институт в Бергиш-Гладбах, Германия, специалистите са се заели с усъвършенстването на т.нар. акустично оптимизирани пътни настилки, предаде БЛИЦ.

В Сърбия ще вземат кола за шофиране в нетрезво състояние

Конфискуване на автомобила за неограничен период при шофиране в нетрезво състояние - тази мярка се обмисля в Сърбия като част от борбат...

"Шепнещият" асфалт на бъдещето съдържа неорганични наночастици, които помагат за намаляването на тътена от преминаващи върху него гуми. Високотехнологичната пътна настилка освен това остава чиста по-дълго време от традиционните.

Друг проблем на движението по пътищата освен шума е замърсяването. Учените работят и по проект, чиято цел е да се установи дали пътната настилка може да поглъща азотния оксид, отделян от автомобилите. В лабораторни тестове специалистите са успели да намалят вредните емисии. Следващата им цел ще бъдат да проучат дали това е възможно в реални условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com