"Зомби" паразит в котките може да предизвиква ярост у хората

7384
"Зомби" паразит в котките може да предизвиква ярост у хората
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Котешкият паразит токсоплазма, който "зомбира" мишките и ги прави безстрашни, може да е свързан с необясними пристъпи на ярост у хората, твърдят медици в статия в Journal of Clinical Psychiatry, пише РИА Новости.

Токсоплазмата (Toxoplasma gondii) е вътреклетъчен паразит, който обикновено обитава стомашно-чревния тракт на домашните котки. Той е привлякъл вниманието на учените поради своята широка разпространеност.

Призоваха немските котки към целомъдрие

В Германия са се развъдили прекалено много бездомни маци и котараци. За да спрат ръста на тяхната численост, чиновниците искат да забра...

Оказва се, че токсоплазмата е способна да влияе а поведението не само на хората, но и на гризачите. Той прави гризачите "безстрашни", а при хората предизвиква влечение към суицид и нерационални постъпки.

Емил Кокаро (Emil Coccaro) от Чикагския университет (САЩ) и неговите колеги са разкрили още един потенциален негативен ефект от заразата с токсоплазма за човека. Те са изучили 360 жители на САЩ, част от които страдали от т.нар. епизодично нарушение на контрола.

Както обясняват учените, подобни хора, които като цяло не страдат от психически разстройства и невродегенеративни заболявания, периодично изпадат в ярост без видими причини. Днес, по оценка на медиците, само в САЩ живеят повече от 16 милиона души, страдащи от този синдром.

При сравнение на анализа на носителите на това психическо разстройство и здрави хора станало ясно, че хората, изпитващи пристъпи на ярост, два пъти по-често били носители на токсоплазма. Средно около 22% от хората със синдром на нарушаване на контрола страдали от токсоплазмоза, докато в другата група този показател не превишавал 9%.

Защо котките се страхуват от краставици? (ВИДЕО)

Интернет потребители разиграват невинен трик на своите домашни любимци, който води до интересен резултат. Когато котката види такова н...

Статистиката установила, че токсоплазмозата действително е свързана с ръста на агресията и склонността към необмислени постъпки. Но учените не бързат с изводите.

"Корелацията не се явява причинно-следствена връзка, затова не бива веднага да тичате вкъщи и да изхвърлите своята котка на улицата. Все още не разбираме как работи този механизъм – дали допринася за нарастването на броя възпаления в организма, или директно управлява нашия мозък.

Напълно е възможно и обратното – агресивните хора може по-често да си вземат котки или да ядат повече сурова храна. Нашето изследване само показва, че трябва да продължим изучаването на този феномен за разкриване на неговите причини", заключава Ройс Ли, колега на Кокаро.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно