Защо умират деца в час по физическо?

64072
Защо умират деца в час по физическо?
Снимка: Thinkstock

Преди дни в страната ни се случи поредния трагичен случай на дете, починало в час по физическо. Оказва се, че такива инциденти се случват навсякъде по света, а причината е т.нар. Синдром на внезапна сърдечна смърт. В САЩ всяко година жертви на този синдром стават до 7 хил. деца, а около 20% от смъртните случаи са в час по физическо или по време на спортни занимания.

Шокиращото е, че детето изглежда напълно здраво. Родителите и учителите нямат никаква вина. Единственото, което може да се направи е да установят по-рано заболяванията, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт, пише aif.ru.

Съвременното българско семейство е тричленно

Съвременното българското семейство масово включва баща, майка и едно дете. Ролята на бабите, дядовците и като цяло намесата на роднинит...

Според детския кардиолог Инна Трунина до подобен трагичен край може да си стигне след усложняване на редица заболявания, свързани със сърдечната система, сложни пороци, исхемична болест на сърцето, и др. Главната причина за спирането на сърдечната дейност в млада възраст е злокачествената аритмия (нарушаване на ритъма на сърцето), чийто единствен симптом е внезапната смърт.

За съжаление, тази аритмия се диагностирица трудно и може да възникне дори у хора, които наскоро са преминали медицински преглед. Не случайно подобни трагедии се случват по време на спортни занимания – интензивното физическо натоварване е катализатор за подобни състояния.

Според специалиста друг проблем, който води до внезапна смърт е повишеното кръвно налягане при децата, които с всяка изминала година стават все повече и повече. Хипертонията при малките се установява много случайно, затова е важно и тяхното кръвно налягане да бъде измервано редовно.

В рисковата група влизат онези деца, чиито родители страдат от повишено кръвно налягане и малките, страдащи от бъбречни и ендокринни заболявания, при които се отделя повече адреналин, повишаващ кръвното. Повишено кръвно налягане се наблюдава и при тревожните и отговорни деца.

Антибиотиците в бебешка възраст водят до затлъстяване

Приемането на антибиотици от деца под двегодишна възраст увеличава вероятността от затлъстяването им, сочат резултатите от изследване, ...

Трябва да се знае, че хипертонията рядко протича без симптоми. Децата се оплакват от главоболие, световъртеж, слабост, умора, пелена или петна през очите. При децата хипертоници понякога рязко се понижава зрението. Много е важно тези оплаквания да не бъдат пренебрегвани и да се потърси помощ при специалист.

Началните симптоми на детската хипертония може да се лекуват и немедикаментозно - нормализиране на теглото на детето, подобряване на режима (детето трябва да спи достатъчно, да не се умолява и превъзбужда) и храненето. От голяма важност е да се подбере правилно физическото натоварване. Най-подходящи са кардиотренировките (бързото ходене в продължение на 30-40 мин. дневно, плуване и колоездене..

Силовите тренировки са абсолютно противопоказни за деца хипертоници.

 

Какво не знаем за сърцето

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com