Защо сме придирчиви при избора на половинка?

3946
Защо сме придирчиви при избора на половинка?

Биолози от Института по зоология и изследване на дивите животни "Лайбниц" са установили при какви условия възниква изборът на партньор – явление, при което както самките, така и самците от един вид избират с кого да се чифтосат.

Известно е, че при различните видове животни особите от един пол се конкурират да станат партньори на особа от другия пол. Този механизъм лежи в основата на половия отбор, при който се отбират някои черти на животните, допринасящи за неговата успешност в конкуренцията. Например пищните опашки на мъжките фазани привличат женските.

Какво една двойка никога не бива да прави в социалната мрежа

Социалните мрежи оказват все по-голямо влияние на хората днес. Сега профилите ни във Фейсбук и Туитър вече са част от ежедневието ни, а...

Но според учените повечето теоретични изследвания игнорират еволюцията на взаимния избор на партньор, докато такъв е открит при разнообразни животни – земноводни, паякообразни, птици, ракообразни, насекоми и бозайници, включително примати.

Двустранният избор изключително затруднява успеха в размножаването. Независимо от такива изгодни условия като територия, хранене, защита и родителска грижа – всичко, което може да осигури избраникът или избраницата – за търсенето на идеала се изразходва време, което би могло да се използва за чифтосване с първия попаднал партньор. Затова учените се заинтересували, какви условия допринасят за развитието на взаимния избор на партньор, който като цяло трябва да е неизгоден.

Изследователите разработили модел на популация, в който двата пола са представени в еднакви пропорции. Всяка особа в нея притежавала редица параметри, които се изразявали в нейния принос в потомството, а също и дела на нейното отхвърляне от другия пол. На всеки етап от жизнения цикъл особите с определена вероятност можели да загинат.

Резултатите установили, че в условията на ниска смъртност при единия пол може да се формира избор на партньор, дори ако другият пол се явява много взискателен.

Страстна двойка отнесе 4000 долара глоба за шумен секс

В Австралия бе арестувана двойка, която систематично тормозила съседите си със страстните си крясъци по време на секс. Съседите на Дж...

Ниската смъртност намалява разходите за търсене на "идеала", но ако особата от противоположния пол е по-непридирчива, то се снижават както разходите, така и изгодите да бъде избран от нея. За тази особа конкуренцията не е толкова силна и тя става по-достъпна, но с по-малък "принос" във вид на територия или грижа за потомството.

Освен това учените са потвърдили, че голям принос на двамата родители в потомството също допринася за развитието на взаимния избор на партньори, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com