Защо голям мозък е добре? (ВИДЕО)

6093
Защо голям мозък е добре? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Споровете, доколко интелектът зависи от обема на мозъка, не стихват вече много години. Някои смятат, че няма никаква зависимост, като припомнят мозъка на Айнщайн, който бил по-малък, отколкото на средностатистически мъж, а други, обратното – отстояват гледната точка, че размерът има значение.

И изглежда, в случая с животните наистина има.

Тренировките повишават пластичността на мозъка

Учени от Италия са стигнали до извода, че физическите упражнения могат да повишат пластичността на главния мозък при възрастни хора. Н...

И така, пред вас стои задача. Има една странна кутия, в която се намира нещо вкусно. Тя е затворена, никога не сте я виждали, но трябва да си набавите храната. Как да стане това? Само с метода на пробата и грешката.

Именно такава задача била дадена на хищниците от девет зоопарка в САЩ. Резултатите от изследването били публикувани в сп. PNAS и те показали, че колкото по-голям бил мозъкът на животното спрямо пропорциите на общата маса на тялото, толкова по-бързо то решавало този проблем.

Изследователите тествали 140 различни животни от 39 вида, като измервали колко време им е необходимо да си набавят храната от залостена метална клетка. Всички клетки се отличавали по размер в зависимост от животното – мечките и тигрите получавали значително по-големи клетки от видрите и лисиците. Как животните се справят със задачата, можете да видите във видеото долу.

Най-добри резултати показали мечките, които се докопавали до храната в 70% от случаите. А сурикатите и мангустите изобщо не се справили със задачата и всеки път оставали без храна.

ТЕСТ: Разберете какъв пол е мозъкът ви

Съществува версия, че мъжкото и женското поведение се определят от разликата в хормоналния фон. Експерименти показват, че поведението н...

„Нашите резултати са доста убедителни и показват, че големият мозък значително увеличава възможностите на животното да реши задача, с която преди никога не се е сблъсквало“, казва Кей Хоулкамп, биолог и автор на статията. Тоест понякога размерът наистина има значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно