Замърсители в рибата разрушават имунитета

2356
Замърсители в рибата разрушават имунитета
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски учени са открили в тъканите на рибата вещества, които отслабват защитните сили на човешкия организъм.

Оказва се, че повсеместно попадащите в морските животни устойчиви органични замърсители (от инсектициди, охладителни агенти, огнезащитни материали) не позволяват на рибите да се избавят от токсините, става ясно от статия в сп. Science Advances.

10 тона риба измряха в язовир до Ямбол

Над 10 тона различни видове риба е унищожена в язовир до ямболското село Иречеково. Причините за измирането на рибата са в процес на из...

В организма на човека има жизненоважен белтък – P-гликопротеин (P-gp), който не допуска чужди токсични вещества в клетките (освен това той е способен да се съпротивлява на няколко токсина едновременно).

Учените отдавна подозират, че устойчивите органични замърсители могат да се промъкват покрай P-gp във вътрешността на клетките и да вредят на организма.

Но Амро Хамдун и колегите му от Института по океанография Скрипс са изяснили, че устойчивите органични замърсители не се промъкват покрай P-gp, а се прикрепват към този белтък, което в крайна сметка не му позволява да защитава човешките клетки.

Освен това в мускулните тъкани на осем жълтопери риби тон (популярен вид) океанолозите открили множество такива устойчиви органични замърсители – от пестициди, огнеупорни материали и хладилни агенти (последните се прилагат в хладилници и климатици), а също от странични продукти на нефтохимическата промишленост.

Трикове, с които да познаем, че една риба е прясна

Предлагаме ви няколко съвета как да разпознаете прясната риба! Като за начало, колкото и логично да звучи, външният вид на рибата тряб...

"Когато ядем такава риба, ние снижаваме ефективността на важната защитна система на организма. Това се отнася както за хората, така и за морските животни", отбелязва Хамдун.

Към групата на особен риск се отнасят новородените – поради това, че замърсителите се концентрират в млякото на майката. Освен това в първите шест месеца от живота в стомаха на бебетата P-gp присъства в много слаба концентрация.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно