Wikipedia достигна 5 млн. статии, но все още обхваща по-малко от 5% от човешкото знание

8390
Wikipedia достигна 5 млн. статии, но все още обхваща по-малко от 5% от човешкото знание
Снимка: Getty Images/Guliver

Wikipedia, най-голямата онлайн енциклопедия и източник на милиони домашни работи, написани късно вечер, вече има пет милиона статии на английски език, пише The Telegraph. Уебсайтът обяви, че е достигнал тази цифра в неделя с материал за Persoonia terminalis - рядък вид храст в Източна Австралия.

За 14 години Wikipedia е натрупала приблизително три милиарда думи, 18 милиона препратки и 30 терабайта данни. При скорост 300 думи в минута и без прекъсване изчитането на Уикипедия би отнело повече от 19 години.

Сигнал срещу "Уикипедия" в българската прокуратура

Сигнал до прокуратурата срещу „Уикипедия” е изпратен от български гражданин. Причината – изтриване на текстове относн...

Въпреки това изчисления показват, че онлайн енциклопедията е далече от момента, когато би обхванала цялото човешко познание. Над 104 милиона статии са необходими, за да се покрие пълния диапазон от информация за човешкия род, според потребителя на Wikipedia “emijrp”, който работи по проект, имащ за цел да изчисли обема на човешкото познание.

Изчисленията дотук показват, че науката би могла да се обхване с 44,7 милиона статии, но това не включва физиката и метеорологията. В същото време множество статии в онлайн енциклопедията съдържат само базова информация, като по-голямата част от материала е свързана със западното общество, допълва още агенция Фокус.

Обхващането само на астрономията, например, би изисквало 25 милиона статии и тази цифра продължава да расте. “Все още има празнини в отразяването на милиони важни теми, липсващи на страниците ни. Качеството на голяма част от статиите - дори с първостепенно значение, все още не заслужава висока оценка,” посочват от общността на Wikipedia.

И все пак достигането на пет милиона статии прави Wikipediaнай-голямата енциклопедия на всички времена. Преди появата й, рекордът за човешко знание, събрано на едно място се приписваше на “Енциклопедията на Юнг Ло” от 1408 година, която е съдържала 22937 ръкописа. Петмилионната статия на Wikipedia е дело на австралиеца Кас Либер, който е автор на около1500 статии и 140 хиляди редакции.

Русенска ученичка спечели награда от конкурс за статии в Уикипедия

Седемнайсетгодишната Нели Кръстева от Русе е носител на трета награда от националния конкурс за статии в "Уикипедия" на тема "Текстилна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно