Вирусът на СПИН мутира и отслабва

41593
Вирусът на СПИН мутира и отслабва
Снимка: Thinkstock

Бързата еволюция на вируса ХИВ забавя способността му да причини СПИН, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

То обхванало над 2000 жени в Африка. Получените резултати навеждат на мисълта, че по-малко опасният вирус вероятно е сред многото фактори, които допринасят за трансформация на смъртоносната пандемия и могат до доведат до края на СПИН.

Обичаме чашката от 10 млн. години

Американски учени установиха с генетични анализи, че нашите далечни прародители хоминиди са си падали по алкохола от ферментирали плодо...

"Намалена е способността на ХИВ да заразява толкова бързо - заяви ръководителят на изследването Филип Гулдър от Оксфордския университет. - Ще е преувеличено обаче да се твърди, че ХИВ е изгубил потенциала си да заразява. Човек не би искал да е носител на този вирус." Около 35 милиона души са носители на ХИВ, а от СПИН са умрели около 40 милиони души, откакто болестта започна да се разпространява преди 30 години. Изследването е извършено в Ботсвана и РЮА, които са силно засегнати от епидемията от СПИН.

Учените първо проучили дали взаимодействието между имунния отговор и ХИВ кара вируса да стане по-малко опасен или е способен да причини заболяването. Предишни изследвания върху ХИВ показаха, че хората, които притежават ген, кръстен HLA-B*57, могат да разчитат на защитен ефект срещу вируса. Сега учените установили, че в Ботсвана ХИВ еволюирал и се приспособил повече към HLA-B*57, отколкото в РЮА. Те констатирали също, че цената на приспособяването му към гена е намалената му способност да се реплицира. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com