Умереното пиене не удължава живота

6556
Умереното пиене не удължава живота

Анализ на резултатите от почти сто научни изследвания, посветени на ефекта от умерената употреба на алкохол, е установил, че благотворните ефекти, приписвани на подобен навик, всъщност не съществуват. Това твърдят учени в статия, публикувана в сп. Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

"Съществуват толкова много положителни ефекти, приписвани на алкохола, че не е ясно панацея ли е той, или умерената му употреба е свързана с други фактори в нашия живот. Благодарение на всички тези публикации съществува представа, че алкохолът е нещо полезно за човечеството. И ние имаме много причини да се съмняваме в това", казва Тим Стокуел от университета на Виктория (Канада).

Тичането пази черния дроб от негативното влияние на алкохола

Джогингът и други аеробни натоварвания могат да защитават черния дроб от възпаления и увреждания, свързани с употребата на алкохол, смя...

Стокуел и колегите му решили да проверят наистина ли умерената употреба на вино и други видове алкохол влияят благотворно върху организма, като анализирали повече от 80 научни изследвания, посветени на влиянието на алкохола върху работата на тялото и мозъка на човека.

Общо в тези опити взели участие почти четири милиона души, от които около 367 000 са починали за изминалите години по естествени причини или в резултат на нещастни случаи.

Както обяснява Стокуел, голяма част от тези изследвания сочи, че влиянието на алкохола върху организма може да се представи във вид на скосена парабола. Нейната долна част се заема от умерено пиещи хора, а по краищата от едната страна се намират бивши алкохолици и трезвеници, а от другата – силно пиещи хора.

Анализирайки изводите и данните от тези изследвания, екипът на Стокуел забелязал един общ за всички тях проблем – в повечето подобни изследвания авторите никога не сравнявали „умерено пиещите хора“ с трезвениците, като се ограничавали изключително върху сравнения с бивши алкохолици.

5-те най-вредни алкохолни напитки

Учени изследваха влиянието на различни алкохолни напитки върху здравето на хората и определиха петте най-вредни сред тях. Изследователи...

Подобно опростяване се явява изключително опасно и некоректно, тъй като много бивши алкохолици са изоставили пиенето поради нарастващи проблеми със здравето, пишат изследователите. Това ще внесе силни изкривявания в резултатите от опити и наблюдения, което екипът на Стокуел се опитал да поправи, като коригира данните от експериментите.

Такива уточнения и дори просто отстраняване на данни, подготвени по некоректен начин, фактически занулило ефекта от алкохола – хората, които пият по-малко от една-две чашки алкохол, с нищо не са по-здрави от тези, които не пият, и живеят също толкова дълго или по-малко.

Поради тази причина Стокуел призовава да се отнасяме изключително скептично към изследвания, които говорят за позитивното влияние на алкохола. Очевидно позитивният ефект от него е минимален, ако той изобщо съществува, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно