Учените търсят помощ в причините за парижките терористични актове

6226
Учените търсят помощ в причините за парижките терористични актове
Снимка: Gettyimages.com

Националният център за научни изследвания (CNRS) – водещ научен институт на Франция, се обърна към академичната общност на страната с молба за помощ в провеждането на изследвания, които да помогнат по-добре да се разберат причините за парижките терористични актове и да се предотврати тяхното повтаряне, съобщава Science News.

Президентът на CNRS Ален Фукс е призовал за участието на всички учени, независимо от тяхната специалност. В писмото също не се определят конкретни теми или обеми на бюджета – вероятно за финансирането ще бъде заделена известна част от десетте милиона евро, които CNRS разпределя за интердисциплинарни проекти.

300 ареста във Франция заради терористичните атаки в Париж

Френските органи на реда са арестували около 300 души в региона на Париж, след терористичните атаки на 13 ноември. Това съобщи полицейс...

На призива на CNRS вече са откликнали 40 учени. Сега Центърът определя състава на работния комитет и установява критериите на подбора Както Фукс, така и реагиралите на инициативата учени подчертават важността от рационален подход към терористичните актове и опасността от разсъждения и вземане на решения на основата на голи емоции.

Но Марван Мохомед, социолог от парижкия център "Морис Халбвакс", се опасява, че призивът на CNRS ще доведе до прекалено прибързани и необмислени изследвания. Освен това поради приетия през юли 2015 година във Франция закон социолозите и други изследователи не могат да гарантират анонимност и конфиденциалност на своите информатори.

Този закон накарал много учени да изоставят проектите за "чувствителни" теми (наркомания, маргинални групи, ислямизация на младежите и т.н.).

След нападението срещу редакцията на сп. Charlie Hebdo на 7 януари 2015 г. CNRS също финансирал серия проекти на тема безопасност и насилие, а също заделил допълнителни пари за изучаването на Близкия изток, мюсюлманския свят и други религии.

Българите масово няма да променят нищо в живота си след терора в Париж

След атентатите в Париж, мнозинството от българите (52%) са на мнение, че заплахата за България е същата, както и за останалите европей...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com