Учените откриха "липсващо звено" на имунитета

5501
Учените откриха "липсващо звено" на имунитета

Изследователи от университета Макмастър са открили ключов компонент, с чиято помощ имунната система се справя с вирусни инфекции. Откритието ще позволи да се разработят ваксини срещу херпес, грип и дори рак. Изследването е публикувано в сп. Nature Immunology.

Важен играч в откриването на инфекциите от защитната система на организма се оказва белтъкът S6K1, чиито основни функции са свързани със съвсем други процеси, а именно – с ускорението на синтеза на белтъци в рибозомите и деленето на клетките. Белтъците S6K1 и STING активират производството на регулаторния фактор интерферон 3 (IRF3).

Човешката имунна система отслабва в Космоса

Нови изследвания показват, че в Космоса имунната система на астронавтите отслабва, предаде „Гласът на Америка”. През после...

S6K1 е липсващото звено в разбирането на учените, както инфекциите активират факторите IRF – молекули, стартиращи синтеза на интерферони, които на свой ред правят клетките невъзприемчиви към вируси.

Цялата верига от събития може да се представи по следния начин. Когато вирусът прониква в клетката, той разрушава обвивката на ядрото и ДНК попада в цитозола. Последното се явява сигнал, който активира защитните системи на организма.

С ДНК се свързва ензимът cGAS, който започва да катализира синтез на месинджъри – молекули преносители на сигнала. Те активират белтъка STING, който се свързва с S6K1 и образува комплекс, необходим за работата на IRF3.

Учените са открили, че S6K1 играе решаваща роля в осигуряването на имунитет не само срещу вирусите, но и срещу раковите клетки. Според изследователите регулацията на активността на белтъка ще позволи в бъдеще да се създадат ваксини, които да са по-ефективни от съществуващите.

Гените казват дали да спортуваме

Мотивацията за физически упражнения или липсата на такава, може да бъде частично наследена. Това сочат резултатите от ново генетично из...

По-рано имунолозите са успели да получат антитела, които разпознават различни щамове на грипния вирус и могат да станат основа за универсална ваксина срещу ежегодните епидемии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно