Учените описаха нов вид червеи с шипове

10102
Учените описаха нов вид червеи с шипове

Китайски изследователи изучиха изкопаеми останки на червеобразни безгръбначни, които хвърлят светлина върху възникването на сегментацията на тялото.

По-рано недостигът на данни не позволяваше да се реши въпросът за родството на кръглите червеи със скалидофорите.

Еволюцията протича много по-бързо, отколкото сме смятали

Учените от лабораторията за археологични изследвания в Оксфорд са изследвали документираното родословно дърво на кокошки и са изяснили,...

Описаното в сп. Scientific Reports животно е било открито в слоеве от камбрийския период и е живяло в моретата преди 535 млн. години. Един от образците с размер около милиметър, е бил отнесен към вид, наречен Eokinorhynchis rarus.

Двете други форми са останали безименни, но те са в очевидно родство с него. На външен вид безгръбначното прилича на червей и има пет двойки големи симетрично разположени шипа на гърба.

Тялото му се дели на три части – глава с уста, в която има венци и зъби, "шия" и тяло, състоящо се от 20 сегмента. В тялото съжителстват два типа симетрия – билатерална (двустранна) и радиална (тъй като тялото на червея е кръгло в сечение).

Находката била отнесена към клас киноринхи (Kinorhyncha), при които сегментацията се явява външна (за разлика от прешленестите червеи и известния на всички техен представител – дъждовния червей).

Борбата на змиите с отровата на жабите сочи ограничение на еволюцията

В хода на еволюцията влечугите четири пъти са се учили да противостоят на въздействието на отровата на жабите – с помощта на едни...

Киноринхите се отнасят към групата скалидофори (това название им е дадено поради особените израстъци на предната част на тялото). Скалидофорите, заедно с родствените им нематоди (кръгли червеи, които нямат сегменти) се обединяват в група циклоневралии.

Но противоречивите и непълни данни, получени с помощта на сравнителна морфология и молекулярен анализ на геномите на днес живеещите представители, внасят объркване в систематиката и поставят под съмнение не само близкото родство на скалидофорите с нематодите, като правят последните по-скоро родствени на онихофорите, тихоходките и членестоногите, но и единството на произхода на представителите в самата група на скалидофорите.

Поради тази причина добре съхранените образци на предците на съвременните киноринхи могат да станат ключ към разгадката.

Еволюционното дърво, построено с отчитане на новите данни, е още един аргумент, който накланя везните в полза на единството на произхода на представителите на групата циклоневралии.

Промените в околната среда задвижили човешката еволюция

Серия от бурни промени в околната среда в Източна Африка преди около 2 млн. години може да е била основната движеща сила на човешката е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com