Учени възпроизведоха първата искрица, вероятно породила живот на Земята

52128
Учени възпроизведоха първата искрица, вероятно породила живот на Земята

Учени възпроизведоха с мощен лазер първата искрица, която може да е породила живот на Земята, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Насоченият към глина и химически разтвор лазер симулира енергията на ускоряващ се астероид, който се блъска в планетата. Това създаде ключовите градивни блокчета на живота.

Вижте колко ви остава да живеете

Просто упражнение със сядане на пода и ставане без да се подпираме предсказва колко дълго ще живеем, пише Daily mail. Тестът е разрабо...

Експериментът получи и четирите бази, необходими за РНК, по-прост сродник на ДНК. След тези бази има много все още неустановени стъпки до появата на живот. Това обаче е потенциалната начална точка в процеса.

Някои учени се изказаха скептично за резултатите, които всъщност не доказват, че така е започнал животът на Земята преди около 4 милиарда години. Тогава астероидите са бомбардирали Земята 10 пъти по-често, отколкото преди и след това.

Експериментът обаче подкрепя тази конкретна теория.

В бъдеще хората ще живеят само 20 години?

Руски учени на базата на свои изследвания и наблюдения през последните години са стигнали до извода, че в близко бъдеще човешкият живот...

Учените са получавали тези бази РНК и по други начини, с комбинация от химикали и налягане. Този експеримент за пръв път провери теорията, че енергия от космически сблъсък може да е предизвикала решаващата химическа реакция, каза ръководителят на изследването Сватоплук Чивис от института "Хейровски" в Прага.

Специалистите не са единодушни относно важността на експеримента. Според едни той е доста значим, защото получава началния материал за живота, съществувал на ранната Земя. Според други полученото количество от една база е толкова малко, че резултатите не са значими.

Според друга теория за възникването на живота, той е започнал от микроби, пристигнали на Земята с комета или астероид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com