Учени опекоха хляба на дедите ни отпреди 12 500 години

7804
Учени опекоха хляба на дедите ни отпреди 12 500 години

Изследователи се възползвали от камъни за смилане на зърно и други инструменти, чиято възраст е около 12 500 години, и опекли хляб така, както са го правели нашите далечни предци. Съответната статия била публикувана в сп. PLоS ONE.

Опитомяването на растенията е започнало преди 10 500 години. Това значи, че по-рано хората са използвали диви растения за приготвяне на храна. Учените решили да възстановят целия процес по приготвяне на хляб, използвайки древни оръдия на труда.

Какво се случва когато спрем да ядем хляб

Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите експериментир...

Учените смлели дивите зърна в каменни воденици, а полученото брашно било пресято през сито с големи дупки. Тестото за древния хляб било замесено без мая, а хлябът бил опечен върху жарава.

Учените, които успели да възстановят целия процес по приготвяне на хляб, твърдят, че тази работа не е проста и изисква значителни физически усилия.

Като най-сложен изследователите нарекли процеса по събиране на диво зърно, а именно заешки ечемик – необходимо било да се събере толкова, че останалите растения да дадат достатъчна реколта през следващата година.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com