Учени доказаха: Жените трябва да спят повече от мъжете

10867
Учени доказаха: Жените трябва да спят повече от мъжете
Снимка: istock/Guliver

Жените имат нужда от повече сън от мъжете, сочи ново изследване. Учени са установили, че дамите трябва да спят с 20 минути повече, тъй като през деня мозъците им работят по-усилено.

„Една от основните функции на съня е да позволи на мозъка да се възстанови. По време на сън кортексът – частта от мозъка, отговорна за паметта, говора и т.н. - си почива и се подготвя за новия ден“, обяснява ръководителят на проучването проф. Джим Хорн пред Mail Online.

Защо е полезен дългият сън през уикенда

Съвременният живот с неговия бесен ритъм и съблазни води дотам, че много хора не си доспиват през седмицата. Затова доста от тях предпо...

Според Хорн количеството необходим сън се определя от комплексността и интензитета, с които мозъкът работи през деня. „Жените често правят няколко неща наведнъж, нагърбват се с различни задачи и са доста гъвкави в изпълнението им. Затова използват повече мозъците си“, твърди професорът.

В общия случай се говори за 20 минути допълнителен сън, но това време би могло да бъде и повече, и по-малко в зависимост от режима на конкретната дама.

Изследването е разкрило още, че недоспиването води до негативни странични ефекти при жените. Стресираност, депресия, лесно избухване били характерни за дамите, които не спят достатъчно, но не и за мъжете.

В проучването са участвали 210 жени и мъже на средна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com