Тайнственият камък от Ню Хемпшър

11434
Тайнственият камък от Ню Хемпшър

Интересна находка на строители през 1872 г. край езерото Уинипесоки в САЩ, продължава да предизвиква спорове, пише Мегавселена.

Те открили странен предмет във вид на черно каменно яйце с изображения и около десет сантиметра височина.

ИД продава откраднати иракски артефакти в Европа

Групировката "Ислямска държава" продава откраднати артефакти от иракския музей в Мосул на купувачи в Европа. Това съобщи иракският заме...

Находката веднага била обявена за чудо в научния свят, тъй като никога по-рано САЩ не били откривали нищо подобно. Този предмет сега е известен като тайнствения камък от Ню Хемпшър.

От едната част на този загадъчен предмет е изографисано лице. От двете му страни са изобразени царевица, кръгове, части от животни, спирали, полумесец и различни линии и точки. В горната и долната част има дупки.

Някои изследователи смятат, че отворите са направени с технологии от предишните столетия, а това може да означава, че камъкът е направен малко преди да го открият.

Например археологът Ричард Бойсверт прави следното заключение: "Видях няколко отвора, пробити в камъка, което съответства на технологии, свързани с доисторическата Северна Америка." Според учения определената неравномерност в нанасяните отвори може да е била закономерна за това време.

Артефакти от Созопол в Лувъра

Изключително ценни артефакти от района на Созопол са в основата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра през 2015 година. Ар...

Предизвикват съмнение и други странности. Например никой не е записал подробностите около откриването на този предмет – точното място и дълбочина, на която е лежал камъкът. Освен това в Ню Хемпшър не се срещат скали от този тип, от който се състои камъкът

Геологът Евгений Будете е провел анализ, в резултат на който се оказало, че камъкът се състои от кварцит, получен от пясъчник или милонит – дребнозърнести, слоести скали. Такъв материал се формира в резултат на смесване на слоеве скали по разломите. Но скали от този тип не са могли да възникнат в тази местност.

И най-интересното – за почти 150 години изследвания учените както и преди не знаят кой го е направил и защо камъкът се е озовал в земята. Някои изследователи смятат, че тайната на тази предмет може да се разкрие с търсенето на подобна символика, която може да се открие в древните ръкописи.

И все пак чертите на лицето, изобразено на този предмет, както и някои други изображения (царевица, вигвам) позволяват да се предположи, че тайнственият камък вероятно се отнася към индианската култура, съществувала преди колонизирането на Америка.

Олмеките например са имали "царевичен бог" – Синтеотъл, който обикновено е изобразяван като младеж с пълна с царевица чанта на гърба.

Мълнията топи камъка буквално като метеорит

При изучаването на гранит, удрян от мълния, учени от САЩ, Германия и Австралия са открили специфични тънки слоеве стъкло – ударн...

А може би този предмет е останал в наследство на индианците от оцелелите потомци на легендарната Атлантида, които са научили индианците да отглеждат царевица? Има хипотеза, че отворите в камъка са направени с инструменти, които едва ли са притежавали индианците.

Възможно е индианците да са използвали този предмет в качеството на култов идол – царевичен бог, който впоследствие са скрили от белите колонизатори. Загадката на тайнствения камък от Ню Хемпшър продължава да чака разкритие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com