Суровата храна спирала развитието на мозъка у праисторическите хора

81765
Суровата храна спирала развитието на мозъка у праисторическите хора

Недостатъчното количество хранителни вещества в суровата растителна храна е била главната причина за неголемия обем на мозъка при далечните прародители на човека, пише в статия в списание " Proceedings of the National Academy of Sciences", предаде БГНЕС.

В нея се подчертава ключовата роля на огъня и готвенето на храната за еволюцията на човека. Счита се, че праисторическите хора са се научили да палят огън и да готвят храната си на него доста рано - преди 1.5-2 млн. години. Това се потвърждава от рязкото увеличение на размерите на мозъка и тялото, както и от намаляването на размера на челюстите и зъбите. Тази хипотеза бе потвърдена през август 2011 г. от американски палеонтолози, които проследяват измененията на зъбите у изкопаемите предшественици на човека.

Човешкият мозък заема едва 2% от масата на тялото, а използва до 20% от общото количество енергия, необходима за жизнената дейност на човека. Според учените енергийният "апетит" на мозъка на приматите расте линейно с увеличаването на броя нервни клетки, които го образуват. Имайки предвид тази зависимост учените могат да изчислят максималните размери на мозъка на примати, хранещи се със сурова храна. По изчисленията става ясно, че мозъкът на приманите може да съдържа до 45 млрд. нервни клетки ако животното се храни практически през целия ден. Така е при съвременните горили - мозъкът им съдържа около 33 млрд. неврона, а храненето заема 8-10 часа.

Учените изчислили продължителността на периода на хранене при различните предци на хомо сапиенс - от австралопитека, през парантропа, хомо хабилис. Те нямали проблем да губят до седем часа дневно за хранене и да снабдяват мозъка си с нужната за обема му енергия. По-големият по обем мозък на изправения човек - хомо еректус, неандерталеца и хайделбергския човек не е могъл да се развива ако те са се хранели само със сурова храна. Тогава те би трябвало да ядат по 9-10 часа дневно, което не е било възможно, отчитайки липсата на еволюционни приспособления за непрекъснато поглъщане на храна.

Така те трябвало да могат да използват огъня за обработка на храната, така че да снабдяват мозъка си с достатъчно количество енергия. Този извод се подкрепя и от рязкото ускоряване на еволюцията на човека преди около 2 млн. години с появата на първите хомо еректус.

Редактор: Десислава Ушатова

Еволюцията е лъжа!

Поне така твърди Пол Браун в своя септемврийска реч, която разбуни духовете в САЩ, и то не само сред научната общност. ”Всичко он...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com