Стоунхендж е бил гробище?

3226
Стоунхендж е бил гробище?

В пясъчните отвори на трилитите (каменни съоръжения от два вертикални каменни блока, с един напречен върху тях) на Стоунхендж са открити древни кости, което позволява да се предположи, че този обект е използван от хората като гробище, съобщават британски учени, цитирани от Daily Mail.

Британските изследователи начело с проф. Марк Паркър-Пирсън от Лондонския университетски колеж са открили, че в каменния кръг, а именно в така наречените дупки на Обри (тези дупки са кръстени в чест на първия изследовател на Стоунхендж) се намират гробници на 3000 години.

Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг

Учени от векове се опитват да разкрият загадката на Стоунхендж. Продължителната суша, а не математически изчисления или датиране с въгл...

Останките принадлежали на 27 мъже и жени. Подробният анализ на костите установил, че те са били погребани между 3100 и 2600 г. пр.н.е. Но по някакви причини след 2500 г. пр.н.е. хората са престанали да погребват останки в каменния кръг и са ги закопавали в периферията.

Учените го обясняват с това, че предназначението на Стоунхендж се е променило в това време и съоръжението е станало място за почитане на отдавна починалите предци, погребани по-рано.

Стоунхендж е строен в периода 3000-1500 г. пр.н.е. и първоначално се е състоял от неголям кръг от "сини камъни", донесени от Уелс.

Въпросът за предназначението на съоръжението отдавна предизвиква спорове. Изследователите смятат, че Стоунхендж може да е използван като храм, гробище или дори гигантски музикален инструмент.

Стоунхендж е музикален инструмент?

От векове насам човечеството се опитва да си даде отговор какво точно представлява каменният кръг Стоунхендж. Според британските експе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com