Слоновете откриват мини по-добре от кучета

1650
Слоновете откриват мини по-добре от кучета
Снимка: Metro

Агенцията за перспективни отбранителни проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) възнамерява да инвестира в обучението на слонове за търсене на взривни вещества.

Идеята да се привлекат слонове в търсенето на взривни вещества се е появила от практическия опит. Когато през 2002 година свършила гражданската война в Ангола, огромни територии останали минирани. Хората започнали да забелязват, че слоновете старателно избягват тези зони, и военните се заинтересували, могат ли тези животни да откриват мини, или просто избягват районите, където са загинали други слонове? За да изясни това, Пентагонът отделил бюджет на DARPA за изследвания.

Слоновете оценяват хората по гласа им

Слоновете разбират кога някой човек е опасност за тях по гласа му. Това значи, че тези животни могат да различават етнически групи, пол...

Резултатите от изпитанията били доста многообещаващи – слоновете били в състояние да определят в 73 от 74 случая в кои от тестовите образци се намират взривни вещества! В следващия етап от тестовете, където учените се опитвали да разсейват слоновете с допълнителни миризми на чай и бензин, животните демонстрирали още по-впечатляващ резултат: 23 попадения от 23.

И така, слоновете могат с точност да откриват бомби. Проблемът е единствено в това, че тези животни се явяват доста големи и тежки. Вземането им в зоните на бойни действия е абсолютно невъзможно, затова военните имат два варианта – да използват слоновете като помощно средство или да се опитат да пресъздадат техните способности.

Първият вариант предполага използването на безпилотни летателни апарати, които да вземат образци от вещества и незабавно да ги доставят за проверка от експерта с хобот.

Вторият вариант изисква дълбоки изследвания и предполага разработката на датчик, основан на принципа на работата на системата за обоняние на слона.

Азиатските слонове се утешават един друг, когато са стресирани

Когато усетим, че наш приятел е под стрес или е притеснен, често го прегръщаме, за да го уверим, че всичко ще бъде наред. Оказва се оба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com