Шекспир черпил вдъхновение с канабис?

7435
Шекспир черпил вдъхновение с канабис?

Уилям Шекспир може би е черпил вдъхновение от пушенето на канабис, смята Франсис Такерей (Francis Thackeray) от Института за еволюционни изследвания при университета на Уитуотърсранд (ЮАР).

Статията е публикувана в сп. South African Journal of Science.

Бил ли е Шекспир италианец?

Великият драматург Уилиям Шекспир продължава да бъде загадка за учените от много страни. Известните данни за живота му не отговарят на ...

Учените изследвали 24 фрагмента от глинени тръбички за пушене от началото на XVII век, открити в дворовете на къщи в Стратфорд на Ейвън, включително и в градината на Уилям Шекспир.

Те провели анализ с метода хромато-масспектрометрия в лабораторията на Южноафриканската полиция, в която се изследват наркотици.

Този метод е много подходящ за установяване на следи от газове. Анализът показал, че осем от образците, включително четири от градината на Шекспир, съдържат следи от канабис. В един от случаите намерили никотин, а в два установили перуански кокаин. Тоест може да се твърди, че във времената на Шекспир се пушели няколко различни растения.

Според Такерей Шекспир е предпочитал канабиса като стимулатор. Изследователите отдавна си задават въпросите, какво са пушили във времената на Шекспир, пушил ли е самият той и ако да – какво, опирайки се на Herbal (Great Herball, или Generall Historie of Plantes) – книга за свойствата на растенията, издадена през 1597 година от съвременника на Шекспир, лекаря Джон Джерард (John Gerard).

Как канабисът уврежда паметта

Тийнейджърите, които пушат канабис в продължение на три години могат да увредят своята дългосрочна памет, предупредиха изследователите....

В тази книга Джерард е поместил няколко изображения на хора и Марк Грифитс в книгата си "Шекспир: разчупване на кода" (Griffiths M. Shakespeare: Cracking the code) смята, че един от хората на обложката е Уилям Шекспир.

Такерей обаче отдава предпочитание на друга хипотеза, а именно, че там е изобразен сър Франсис Дрейк. Той посочва, че този човек държи в едната си ръка растение от семейство лилиеви, а в другата – цвят от царевица, а именно Дрейк донесъл това растение в Европа, докато Шекспир не бил свързан с царевицата по никакъв начин.

Освен това Джерард и Дрейк били лично познати

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com