Самолетите на бъдещето

66451
Самолетите на бъдещето

Как ще изглежда гражданската авиация след 40 години разсъждава Ашли Дав-Джей, сътрудник от факултета по аерокосмическо конструиране в Университета Бристол (Великобритания).

Според прогнозите на експертите към 2050 година въздушният трафик ще нарасне седем пъти, което ще бъде съпроводено с четирикратно увеличение на парниковите газове, изхвърляни от самолетите.

ОССЕ праща безпилотни самолети в Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) предвижда утре да разположи за първи път безпилотни самолети в Украйна в ра...

Най-важната крачка за превръщането на авиацията в екологичен вид транспорт ще стане благодарение на пълната електрификация на търговския въздушен флот. Главна трудност за постигането на това засега е ограничеността на акумулаторите.

Друг аспект във формирането на бъдещето на авиацията е експоненциалното падане на стойността на слънчевите батерии, които днес вече са най-евтиният източник на енергия в повечето американски щати.

Очакваното към 2025 година падане със 70% от стойността на литиево-йонните батерии и ръста на цените на авиокеросина, подсказват, че авиопроизводителите все по-често ще поглеждат към идеята за електрификация на самолетите. И както често се случва в подобни случаи, процесът ще бъде забавен не от технически трудности, а от икономическата и политическата инерция.

Митов за Русия: България не е длъжна да обяснява решенията си на трети страни

Като „напълно неприемлив" оценява българският външен министър Даниел Митов коментара в Twitter на вицепремиера на Руската федерац...

Биогориво

Днес средният срок на ползване на пътническите и транспортните самолети е съответно – 21 и 33 години. Затова дори утре да започне да се произвеждат електрически самолети, процесът на преход ще отнеме 20-30 години. В същото време биогоривото позволява да се намалят изхвърлянията на парникови газове с 36-85%.

Макар първото авиационно биотопливо да е сертифицирано още през 2009 година, авиоиндустрията не бърза да го прилага на практика. Този преход не изисква големи финансови харчове, но най-голямата пречка сега е цената му, която ще може да се сравнява с тази на керосина едва след 10 години.

Как най-евтино да полетим в безтегловност

Мнозина от нас са си пожелавали поне за няколко секунди да изпаднат в състояние на безтегловност – такова, каквото при естествени...

Когато електрическите самолети станат реалност, следващата крачка ще бъде разработването на особени въздушни двигатели, които ще могат да осигуряват тягата във всяка посока.

Птиците ще ни научат

Днес крилете на самолетите са достигнали своето съвършенство по отношение на аеродинамичното си качество, но те почти не използват свойствата на крилете на птиците. Принципът на конструиране на съвременните криле са били заложени още преди век, но технологиите стоят на едно място. Според Ричард Фейнман „въображението на природата е много по-широко, от това на човека, тя никога няма да ни позволи да се отпуснем.”

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно