С какво се отличава мозъкът на учения от мозъка на обикновения човек?

18908
С какво се отличава мозъкът на учения от мозъка на обикновения човек?

Специалисти от университета на Любек (Германия) са изяснили в любопитно изследване, че възможността да видят себе си върху кориците на научните журнали интересува учените много по-силно от материалните блага.

Разбира се, като се отчитат неособено щедрите заплати на изследователите, това не е много неочаквано. Но експериментът установил, че професионалният опит може да измени начина на функциониране на нашия мозък.

Как изглежда мозъкът на щастливия човек?

Изследователи от университета на Киото са анализирали феномена щастие от гледна точка на неврологията. Учените са стигнали до следния ...

Учените подложили няколко от своите колеги на функционална магнитно-резонансна томография за измерване на активността на т.нар. прилежащо ядро на мозъка, което често се нарича център на възнаграждението и удоволствието.

Тази част на мозъка демонстрира активност, когато човек изпитва наслада, независимо от предизвикващите я причини – било то Нобелова награда, оргазъм или употреба на наркотици. Доброволците разглеждали снимки на различни обекти, включително на пари, както и нарисувани на Фотошоп обложки на престижното издание Nature Neuroscience с имената на субектите от експеримента.

Интересно, активността в прилежащото ядро при респондентите се оказала най-висока, когато те виждали своите фамилии на кориците на списанието. Снимките дори на голямо количество пари не можели даже да се доближат до възбудата, която предизвиквали статиите у учените.

По такъв начин учените доста повече мечтаят за публикация в Nature Neuroscience, отколкото за пачка 500-еврови купюри в куфарче на бюрото. Но авторите на изследването смятат, че такава реакция сочи как нашият мозък се адаптира към професионалната дейност, за да реагира субективно на най-ценните за нас събития.

Какво прави човешкия мозък уникален?

Генетици изясниха, че само няколко десетки молекулярни двойки отговарят за генната експресия в главния мозък и го отличават от главния ...

Ето защо мозъкът на невробиолога толкова се възбужда от изображения, на които мозъкът на друг човек не реагира изобщо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com