Рецепта от IX в. крие тайната на най-силния антибиотик

25219
Рецепта от IX в. крие тайната на най-силния антибиотик

Учени от нотингамския университет възпроизведоха рецепта за мас за очи от книга от IX век. Оказало се, че сместа унищожава ефективно щамовете на златистия стафиокок, устойчив към действието на антибиотика метицилин.

За приготвянето на сместа са нужни лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените изпробвали получената маз за очи върху различни бактериални щамове. Според получените данни, препаратът е унищожил до 90% от устойчивите на антибиотици бактерии. Ефектът бил постигнат само при наличието на всички компоненти от сместа. Взети поотделно компонентите имали слабоизразени антибактериални свойства.

Учени превърнаха женски мозък в мъжки

За това как в пренаталния (вътреутробен) период мозъкът на повечето животни придобива полови характеристики, до скоро нямаше много инфо...

"Предполагахме, че сместа за очи на древния лечител може да бъде слаб антибиотик, но бяхме поразени от антибактериалния ефект, който предизвика комбинацията от всичките ѝ съставки“, споделят учените.

Според тях има и други древни медицински текстове,   които може би съдържат информация за състава на препарати, ефективни срещу инфекциозни заболявания. Те предполага, че древните лечители са провеждали научни изследвания векове преди да бъде открито самото съществуване на бактериите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com