Райетата на зебрите са лоша маскировка срещу хищници

6565
Райетата на зебрите са лоша маскировка срещу хищници

Британски учени са проверили доколко е справедлива теорията, че повтарящият се модел от черно-бели ивици на зебрите създава при движението ми оптична илюзия, която пречи на хищниците да ги ловят. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Frontiers in Zoology.

Според получените резултати по-лесно е да се видят ивиците на зебрата, отколкото едноцветна кожа.

Пазете хищниците!

Прогресивното изчезване на едрите хищници като лъвове, вълци, пуми ... застрашава екосистемите на планетата, предупреждават учени. Ме...

Проверката била осъществена на два етапа. Отначало на 60 участници предложили игра, в която на сензорен екран последователно се появявали цели, които да уцелват. Целите били сиви или във вид на модел с черно-бели ивици. Ивиците можело да са успоредни на долната част на екрана, перпендикулярни или под ъгъл. В резултат станало ясно, че обектите с успоредни ивици се виждали най-добре.

На втория етап участниците едновременно наблюдавали няколко цели. В тези случаи целите на райета били откривани по-бързо от сивите, но скоростта не влияела на посоката на ивиците в модела.

Теорията, че райетата на зебрите са им необходими за създаване на оптична илюзия, която да пречи на хищниците да оценят точното местонахождение на животното, е издигната от австралийски изследователи през 2013 година.

Учените обаче още не са стигнали до единодушие за окраската на зебрите. Сред теориите им има дори такава, че монохромната рисунка на животното му помага да се охлажда в горещините.

"Пила" на зъбите направила тиранозаврите хищници

Тиранозаврите, алозаврите и прочие хищни динозаври са преминали на изцяло месно меню благодарение на появата на своеобразна "пила" на р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com