Предците ни имали много повече ДНК от нас

17835
Предците ни имали много повече ДНК от нас
Снимка: Peter H. Sudmant et al

Предците на човека са имали много повече ДНК. За два милиона години, изминали след излизането от Африка, хората са загубили около 27,96 млн. уникални ДНК базови двойки, твърдят авторите на статия в сп. Science.

Учените са провели секвениране на геномите на 236 души, представители на 125 различни популации на Земята, и ги сравнили с геномите на неандерталците, денисовците, шимпанзетата и орангутаните.

Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид

Ново генетично изследване заплита още повече историята на човешката еволюция. Резултатите от анализи на генетичен материал, извлечен от...

В резултат станало ясно, че още преди 13 милиона години, след отделянето от маймуните, но още преди миграцията от Африка, предците на Homo sapiens са загубили около 15,8 млн. сдвоени бази. С по-нататъшното разселване по континентите хората са загубили още 12,6 милиона.

 

Сега в човешката ДНК има около три милиарда сдвоени бази. Учените открили също, че някои групи хора са придобили нова ДНК, основно благодарение на дупликации. Учените още не могат да кажат до какви точно последствия е довела загубата на ДНК – засега те са се ограничили с каталогизиране на загубите и придобивките.

И все пак изследователите смятат, че този процес играе своята роля в еволюцията. Например при някои хора са открити до шест копия на гена CLPS, който отговаря за панкреасните ензими (тези вещества понижават нивото на захар в кръвта). Много излишни копия на гени у африканските народи вероятно ги защитават от сънна болест (африканска трипанозомоза).

Нашите предци

Имало някога една война срещу турците. Виконт Медардо от Тералба, моят вуйчо, яздел през равнината на Бохемия към лагера на християните...

И накрая резултатите от изследването посочили времето и мястото на контактите на Homo sapiens с денисовците. Голям дублиран фрагмент от ДНК на измрелите денисовци бил открит у населението на Океания – преди около 40 000 години тези две групи активно са се кръстосвали, пояснява Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com