Получиха безопасна змийска отрова от дрожди

10583
Получиха безопасна змийска отрова от дрожди

Учените поставиха змийски гени в дрожди и получиха средство срещу тромбове, аналогично на натурална змийска отрова. Експериментът е описан в сп. Scientific Reports.

Обитаващата Югоизточна Азия ямкоглава змия Agkistrodon acutus се ползва с репутацията на смъртоносно животно – понякога я наричат "петте стъпки" – толкова може да измине човек след нейното ухапване.

Във Видинско няма противоотрова срещу ухапвания от змии

Според кметът на Раковица Николай Ненчев има много пустеещи необитавани къщи и затова има, и змии, предаде "Фокус". „В селото ня...

Но присъстващият в отровата ѝ белтък агкисакуталин е мощен антикоагулант (средство, задържащо съсирването на кръвта). Той свежда до минимум вероятността от образуване на тромби – честа причина за сърдечна недостатъчност – и почти няма странични ефекти. Но доскоро учените не можеха да изолират агкисакуталин от отровата в безопасна за човека форма.

Китайски учени са модифицирали гените на дрождите Pichia pastoris, които често се използват като моделен организъм (а също в ролята на хранителна добавка). Два гена на Pichia pastoris били заменени със змийски, а след това започнали да хранят дрождите с глицерин при стайна температура. След 18 часа учените добавили метилов спирт, в резултат на което дрождите преработвали глицерина и отделяли белтък антикоагулант.

Новата технология вече е преминала изпитания за биологична безопасност в Китай. За промишлено производство учените са сключили договор с частна биомедицинска компания.

Засега дрождите умират 38 часа след производството на белтъка, но с усъвършенстването на технологичния процес ще се произвежда толкова вещество, колкото дава убийството на 15 000 змии, пояснява Lenta.ru.

Змиите се страхуват от хората и бягат от тях

Не може да се говори за нашествие от змии това лято. Активността им се изменя сезонно и след събуждането им от зимен те се активизират,...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com