Плоча от неизвестен крал на маите разказва за "края на света"

20256
Плоча от неизвестен крал на маите разказва за "края на света"

Археолози са открили добре запазена каменна плоча на маите в района на Ел Ачиотал (El Achiotal), която е на поне 1500 години, пише Megavselena.bg.

"Плочата описва ранен крал, царувал по време на един от най-непознатите ни периоди от историята на маите", казва Марсело Кануто (Marcello Canuto), директор на изследователския институт към университета Тулан и участник в разкопките при Ел Ачиотал.

В Мексико откриха нови центрове на маите

Скорошното откритие на международен екип от специалисти на два нови града на маите в Мексико може да изясни историята на ранните южни с...

В плочата има и препратка към датата за „края на света“ в календара на маите – край, който трябваше да се състои през 2012. Изследователите открили олтар, в който се намирали фрагментите от древната каменна плоча.

Дейвид Стюарт (David Stuart) от Тексаския университет е пресметнал, че датата на плочата е 22 ноември 418 година – време на големи политически достижения в цивилизацията на маите.

В замъкът Ла Корона са открити още две плочи с йероглифи. "В толкова добро състояние са, че яркочервената боя все още се вижда", казва Кануто. Плочите не са открити от иманяри, защото са били вградени в ъгъла на една стая и въобще не се виждало, че са там. На плочите има информация за ритуалите по време на коронясването на крал.

"Фактът, че тези плочи са пазени дълго след като са били гравирани, означава, че древните маи са държали много на историята и културата си и са се старали да ги запазят възможно по-дълго", завършва Кануто.

Климатичните промени убили маите

Промяната на климата и предизвиканата от това дълга катастрофална суша е била фатална за цивилизацията на маите, заключават изследов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно