Откриха стъпаловидна пирамида на 4600 години

59815
Откриха стъпаловидна пирамида на 4600 години

Стъпаловидна пирамида на 4600 години бе открита от археолози, работещи край древното селище Едфу в Южен Египет, пише foxnews.com.

Според специалистите тя е по-стара от Голямата пирамида в Гиза поне с няколко десетилетия. Пирамидата е била запусната, преди да дойде на власт фараонът Хуфу (Хеопс), построил Голямата пирамида в Гиза.

Сняг покри пирамидите след повече от един век

За пръв път от 112 г. знаменитите египетски пирамиди са под снежна покривка в резултат на студения циклон над района на Кайро, предаде ...

Пирамидата някога е била висока 13 м. Тя е една от седемте т.нар. "провинциални" пирамиди, построени от фараоните Хуни или Снефру. С времето блоковете от стъпалата на пирамидата са били открадната. Монументът е пострадал и от изветрянето и днес е висок само 5 м.

Провинциалните пирамиди в централен и южен Египет са близо до големи селища. Те нямат вътрешни камери и не са били предназначени за погребения. Шест от седемте пирамиди са с идентични размери, включително и новооткритата край Едфу.

За какво са строени пирамидите, специалистите не знаят. Те може да са използвани като символични паметници, възхваляващи силата на владетелите в южните провинции.

"Сходствата между пирамидите са смайващи. Определено има общ план" - каза ръководителят на разкопките Грегъри Маруард от Ориенталския институт към университета на Чикаго.

Невероятни снимки от върха на египетските пирамиди

Руският фотограф Вадим Макоров предизвика голямо объркване, след като тази седмица публикува няколко спиращи дъха фотографии от върха н...

Пирамидата е построена от блокове пясъчник и глина. Тя е с три стъпала, с основен вертикален блок и две странични нива. Стилът е подобен на пирамидата на Джосер, фараонът построил първата египетска пирамида.

На източната страна на новооткритата пирамида има остатъци от инсталация за дарове от храни. Това може да помогне да бъде разгадано предназначението на пирамидите. Екипът е открил също надписи на външната страна на пирамидата близо до останки от погребения на бебета и деца, които изглеждат с по-късна дата.

Макар и специалистите да са знаели за съществуването на пирамидата в Едфу, разкопки там не са правени до 2010 г, когато американският екип започва работа.

 

Невероятни снимки от върха на египетските пирамиди

Руският фотограф Вадим Макоров предизвика голямо объркване, след като тази седмица публикува няколко спиращи дъха фотографии от върха н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com