Откриха как се е зародил животът

6197
Откриха как се е зародил животът

Учени от Мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан" са установили, че разликата в температурите във вулканичните породи може да е изиграла важна роля във възникването на живота на Земята. Статията на изследователите е публикувана в сп. Angewandte Chemie.

Известно е, че в океана на младата Земя молекулите са формирали сложни химични структури. Тези структури с времето са придобили способност да съхраняват и предават генетична информация. В края на краищата това е довело до създаването на първата клетка.

Ген, без който животът нямаше да се развие по-далече от бактерии

Генетици са изяснили, че мутациите в гените, отговорни за производството на особени ензими – кинази, са позволили на примитивните...

Вероятно в този процес са участвали полимерни молекули, състоящи се от рибонуклеотиди. Но досега беше неизвестно как и в какви условия те са започнали да взаимодействат помежду си.

Учените смятат, че разликата в температурите на вулканичните породи, пълни с вода и молекули, може да е довела до зараждането на живота. Те взели епруветки и ги напълнили с воден разтвор, съдържащ фрагменти от ДНК с различна последователност.

"В условията на нашия експеримент ДНК се държи по същия начин както РНК, но е по-лесно да се изследва", коментира проф. Браун, един от авторите на изследването.

След това епруветките били нагрявани от едната страна, така че разликата в температурата в двата края да е 17 градуса. В молекулите започнало разделение и сортиране на нуклеотидната последователност.

Животът е древен колкото Земята

Геохимици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са открили доказателства, че животът на Земята е съществувал преди 4,1 млрд. год...

Според учените веригите РНК в аналогични условия ще се държат по същия начин. Подобни експерименти с еднаква температура в двата края на епруветката не дали такъв резултат.

По този начин учените са установили, че именно разликата в температурите в порите на вулканичните породи може да е била причина за зараждането на живота на Земята.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com