Оръдия на труда са използвани преди 3,4 млн. години

23025
Оръдия на труда са използвани преди 3,4 млн. години
Снимка: Zeresenay Alemseged

Международен екип археолози под ръководството на Джесика Томпсън (Jessica Thompson) от университета Емори (САЩ) са потвърдили, че драскотини върху кости на възраст 3,4 млн. г., открити в Етиопия, може да са най-древните свидетелства от използването на оръдия на труда, съобщава Past Horizons.

Резултатите от анализа на учените са публикувани в Journal of Human Evolution.

Откриха непознати на европейската древност съоръжения при разкопки в Провадия

При продължаващите разкопки на най-стария солодобивен център в Европа – Провадия бяха разкрити непознати за фортификацията на евр...

Две кости на възраст 3,4 млн. години, върху които са открити 12 дълбоки наранявания, са открити в Североизточна Етиопия през 2010 г. Тогава учените предположили, че драскотините може да са направени с най-различни оръдия на труда.

Но по-късно изследователите решили, че в случая става дума за драскотини с естествен произход, тъй като следите от древни оръдия на труда трудно се отличават от действието на природните сили. Например следите от това, че животното е било разчленено с каменни оръдия, може да се сбъркат със следите, които остават по костите в резултат на падане или при нараняване от скали.

Но изследването на Томпсън и колегите ѝ сочи, че драскотините по костите едва ли може да са се образували сами по себе си. За доказателство изследователите анализирали драскотините и пукнатините върху повече от 4000 кости от същия регион и се оказало, че статистически е слабо вероятно тези увреждания да са естествени.

Южноафрикански австралопитек може да е прародител на Хомо сапиенс

Малкият южноафрикански човек маймуна Литъл фут, чиито фосили са най-цялостните от австралопитек, откривани някога, отново се включи в д...

Според Томпсън двете кости са удряни многократно с голяма сила, което не се наблюдава на нито една от останалите изследвани кости.

По думите на учените именно употребата на месо е станала един от важните етапи в появата на човека, а в дадения случай изследователите смятат, че са се натъкнали на останки от трапезата на австралопитек.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно