Очите на страха са големи

14075
Очите на страха са големи
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелски учени от университета Бен Гурион са открили, че арахнофобите (хора, които се страхуват от паяци) смятат, че паяците са по-големи, отколкото са в действителност. Ново изследване сочи, че страхът изкривява обективното възприятие на размерите на тези членестоноги.

В изследването взели участие момичета, които били разделени на две групи – такива, които се страхували от паяци, и такива, които не ги възприемали като опасност. И едните, и другите разглеждали еднакви картинки на различни паяци, пеперуди и птици. След разглеждането на снимките учените питали доброволците да оценят размерите на показаните същества.

Проучване "откри" най-големия страх на българските тийнейджъри

Проучване на Insight Seminars сред около 80 български тийнейджъри показва, че най-голям процент от подрастващите (49%) се страхуват от ...

Станало ясно, че участниците, които се страхуват от паяци, смятали, че паяците са доста по-грамадни от пеперудите. Втората група ги виждала като по-малки.

"Открихме, че макар всички момичета да оценяваха паяците като изключително неприятни същества, то само плашливите надценяваха техните размери", разказва д-р Тали Лейбович.

Във втория експеримент изследователите добавили снимки на насекоми – оси и бръмбари. Специалистите отбелязали, че бръмбарите били оценявани като по-големи, отколкото са всъщност, поради неприязънта към тях. А размерите на осите, от които момичетата не се страхували, били оценявани вярно.

Експериментите показали, че оценката на размера на съществото зависи от това, доколко то е неприятно на човека – с други думи, от страха. "Това изследване установи, че обективното възприятие дори на такава проста характеристика като размера на нещо зависи от емоциите. Това означава, че всеки от нас възприема света различно", казва Лейбович.

Страхът наистина има мирис

Мирисът на страх наистина съществува и се предава на поколенията от майките, пише в. "Дейли експрес", позовавайки сена резултатите от а...

По думите на изследователката резултатите от изследването повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори – дали арахнофобите не се страхуват от паяци поради това, че оценяват необективно техните размери?

Бъдещите изследвания на учените в тази област ще помогнат да се открият методи за лечение на различни фобии, сигурни са специалистите. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в научното издание Biological Psychology.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com