Общият прародител на човека и маймуните се оказа доста примитивен

28141
Общият прародител на човека и маймуните се оказа доста примитивен

Нова изкопаема маймуна от Испания накара учените да преразгледат своите представи за еволюцията на хоминоидите и другите примати, съобщава Science.

Изкопаемите останки на малка маймуна, открити през 2011 година в Каталуния, притежават общи черти на хоминоиди и тесноноси (Catarrhin) – още по-древна група примати, възникнали още преди разделението на големи и малки маймуни. Новата маймуна, наречена Pliobates catalonia е живяла в миоцена (преди 11,6 млн. години).

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези майм...

Примитивният строеж на зъбите е характерен за маймуните, а строежът на черепа и съотношението между масата на тялото и масата на мозъка е по-близо до хоминоидите.

Но най-необичаен се оказал строежът на крайниците, които са позволявали на маймуната внимателно да лази по дърветата, но лакътят е бил лишен от възможността за висене по клоните (именно тези черти отличават с временните човекоподобни маймуни от други примати). Накрая, строежът на ухото се оказал още по-примитивен, отколкото при приматите, предшестващи тесноносите маймуни.

Учените предполагат, че плиобат може да е последният общ прародител на хоминоидите. Въпреки предишните представи това е било неголямо животно, повече подобно на съвременните гибони, отколкото на съвременните хоминиди – орангутани, горили, шимпанзета и хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com