Нова ДНК ножица променя генома със 100% точност

41426
Нова ДНК ножица променя генома със 100% точност
Снимка: Thinkstock

Американски молекулярни биолози представиха нова версия на революционния геномен редактор CRISPR/Cas9, която променя ДНК почти със 100-процентова точност и изключително рядко внася излишни "поправки" в структурата на генома, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

"Голяма част от опасенията, свързани с безопасността на CRISPR/Cas9, са свързани с това, че тази система може да внася изменения в ненужни региони на генома. Ние се надяваме, че създаването на eSpCas9 ще позволи да се неутрализира част от тези опасения, но, разбира се, този белтък не се явява панацея.

Приятелите имат сходен ДНК код

Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на прия...

Сферата на геномното редактиране се развива бързо и ни предстои още много неща да разберем, преди да можем да я прилагаме на практика", казва Фен Чжан от Масачузетския технологичен институт (САЩ).

Чжан и колегите му разработват революционната система за редактиране на генома – CRISPR/Cas9, която позволява по произволен начин да се отстраняват и заменят отделни гени и ДНК фрагменти. Първите версии на тази технология се появиха през 2013 година, когато Чжан и колегите му осъзнали, че вграденият в бактерията Streptococcus pyogenes "антивирус" – системата CRISPR – може да се използва заедно с друг бактериален белтък – ДНК ножицата Cas9, за редактиране на генома.

През 2013 година започна бурното развитие на тази технология и днес тя е използвана за редактирането на геномите на десетки живи същества, включително за редактиране на човешки ембриони, за което заявиха китайските генетици през април тази година.

Тези опити разкрили главния недостатък на CRISPR/Cas9 – "редакторът" понякога правел грешки и отстранявал ненужни сегменти от ДНК, особено при множествено изменение на гени.

Подобно поведение е допустимо при генетични експерименти в лаборатория, но е недопустимо в медицинската практика, където подобна грешка може да струва човешки живот.

Разшифроваха най-древната човешка ДНК

Немски учени успяха да разшифроват ДНК, извлечена от фосили на възраст 300–400 хиляди години – най-древната ядрена ДНК на ч...

Чжан и колегите му посветили последните две години на това да открият начини да накарат Cas9 да не се намесва в работата на тези части от генома, които не се нуждаят от поправка. Плод на техните усилия станал новият белтък eSpCas9, чиято структура се отличава от оригинала само с три "букви" – аминокиселини.

Тези изменения направили фрагмента по-претенциозен – сега той не започва да реже ДНК в случаите, когато РНК "шаблонът", съдържащ "негатива" на изрязвания ген, само частично съвпада с необходимата последователност на генетичните "букви" – нуклеотиди.

Както показали първите експерименти с eSpCas9, новата версия на белтъка позволява да се постигне фактически 100-процентова точност в редактирането на генома, което принципно позволява да се използва CRISPR/eSpCas9 за фина "молекулярна хирургия" и потенциални клинични цели.

Самият Чжан предупреждава, че още е рано да се говори за това – за решаването на подобни задачи се изискват допълнителни проверки на надеждността на eSpCas9, както и всестранно обсъждане на етичните аспекти за редактирането на генома.

За стимулиране на дискусия и експерименти учените са открили "изходния код" на eSpCas9, което ще позволи на молекулярните биолози от цял свят да проверят работата на новия белтък и да се опитат да открият пропуски в разработката на Чжан и колегите му, допълва РИА Новости.

Едва 8,2 та сто от човешката ДНК върши някаква съществена работа

Едва 8,2 процента от човешката ДНК върши някаква съществена работа, останалата част е "баласта", установиха британски учени, цитирани о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com