Няма сигнал от извънземните, но има надежда

12446
Няма сигнал от извънземните, но има надежда

Радиотелескопът Allen Telescope Array не е открил излъчване около звездата KIC 8462852, характерно за високоразвита извънземна цивилизация. Антенната решетка води наблюдения от две седмици, пише Мегавселена.

Учените обаче не губят надежда да намерят обяснение на странното светене на небесното тяло с помощта на доста по-мощния радиотелескоп Грийн Банк.

Извънземни ще се появят след смъртта на Земята, но някъде все пак ги има

Американски изследователи смятат, че липсата на извънземен живот във видимите предели на Вселената се обяснява с това, че подобни на Зе...

Поведението на звездата KIC 8462852 от съзвездие Лебед привлече вниманието на научната общественост през октомври 2015. Данни от космическата обсерватория Kepler показали, че нейната светимост рядко и нерегулярно спада и нараства за последните няколко години.

Този процес не може да се обясни с движение на екзопланета по нейната орбита. В момента основна хипотеза на учените остава преминаването на облак от комета покрай звездата.

Освен това астрономите, в качеството на последна хипотеза, не изключват, че измененията в светимостта се предизвикват от гигантски структури, създадени от извънземна цивилизация (например колектори на светлинна енергия).

Тази възможност привлякла вниманието на експертите от проекта SETI (Търсене на извънземен разум), които насочили радиотелескопа Allen Telescope Array към звездата KIC 8462852.

Масивът от антени Алън, състоящ се от 42 „чинии“, се опитал да улови два типа сигнали от звездата. Първите са теснолентови сигнали, с които извънземните хипотетично са способни да изпращат знаци за своето съществуване в Космоса.

Сноудън разказа защо не можем да открием извънземни

На определен етап от развитието на цивилизацията се стига дотам, че е необходимо да се кодират комуникациите. Именно това, според бивш...

Вторите са широколентови сигнали, възникващи при движението на космически кораби с помощта на сантиметрови и дециметрови вълни. Радиотелескопът провеждал наблюдения в диапазона между 1 и 10 гигахерца.

Проблемът с фиксирането на тези сигнали, отбелязват учените от SETI, е свързан с голямото разстояние до звездата (1400 светлинни години). Антенната решетка Алън е способна да улови само свръхмощни източници на сигнали (около 100 пъти по-мощни от цялото съвкупно производство на енергия на Земята днес).

„Историята на астрономията ни говори, че всеки път, когато сме подозирали, че някакво явление свидетелства за съществуването на извънземни, сме грешили. Впрочем независимо от високата вероятност за природни причини на странното поведение на тази звезда, благоразумно е да се провери всичко“, казва Сет Шостак (Seth Shostak) от SETI.

Но разследването още не е завършило. Привържениците на извънземната хипотеза (астрономите Табета Бояджан, Джейсън Райт и Андрю Симиън) планират през 2016 г. да продължат да „преслушват“ звездата KIC 8462852 с помощта на по-мощния телескоп Грийн Банк. Благодарение на модернизацията, финансирана от руския предприемач Юрий Милнер, Грейн Банк едновременно може да води наблюдения в 1,5 млрд. различни честоти.

„Резултатите, получени на Антенната решетка Алън, не променят нашите планове за Грийн Банк. Вторият телескоп е хиляди пъти по-мощен от първия, което ще ни позволи да направим по-точни измервания и да фиксираме по-голям диапазон от сигнали“, казва Райт.

Ето къде са извънземните в Слънчевата система!

Базите на извънземните цивилизации се намира на астероиди в нашата Слънчева система. Такъв извод са направили учените от университета н...

Главна мишена на астрономите са радиосигнали – страничен ефект от хипотетични извънземни технологии.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com