Трепетно очакване на митичния Хигс бозон

18162
Трепетно очакване на митичния Хигс бозон

Научната общност е обзета от трескаво нетърпение в очакване на последните резултати в сряда от преследването на Хигс бозона, елементарна частица, смятана за липсващия най-важен елемент в съвременната физика, предаде БГНЕС.

Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел - основен модел във физиката на елементарните частици - разработен през 60-те години, за да опише фундаменталната структура на видимата материя във вселената. Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално.

Онова, което се очаква да разкрият физиците от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева - където се намира най-големият ускорител на частици в света - би могло да потвърди или да отрече съществуването на Хигс бозона след десетилетия безрезултатни търсения.

В т.нар. стандартен модел Хигс бозонът обяснява защо едни частици имат маса, а други не. Следователно откриването му би потвърдило тази теория.

Съществуването на тази частица е обявено през 1964 г. от британския физик Питър Хигс, на която той дава името си.

През декември 2011 г. последните експерименти Atlas и CMS, представени от ЦЕРН значително стесниха "прозореца", където се предполага, че се намира прословутият бозон. Вероятно той се крие някъде около маса от 125 гигаелектронволта (GeV), където двата експеримента (Atlas et CMS) наблюдаваха свръхколебания при сблъсъка на протони в Големия адронен ускорител.

Ала границите на статистическата грешка не са достатъчно стеснени, за да се обяви със сигурност съществуването на нова частица, обясняват учените, като изтъкват, че вероятността от грешка е под едно на 3,5 милиона.

Два екипа физици работят по проблема, като анализират богатия урожай от нови данни, донесен от милиардите сблъсъци на протон.

Двата експеримента, направени независимо един от друг в Големия адронен ускорител могат да дадат окончателен отговор за Хигс бозона и всички очакват това да стане през 2012 г. - следващата седмица или до края на годината.

Ако Хигс бозонът не съществува, това ще е още по-голяма новина, която поставяйки под въпрос Стандартния модел на физиката, ще направи революция в нашите разсъждения, заявяват учени.

Друга също толкова вълнуваща хипотеза би била откриването на нова частица, близка до тази на Хигс, но различна, изтъкват други физици. Едно такова откритие би могло да помогне да се разгадаят тайните на тъмните материя и на енергия, представляващи 95% от вселената.

В понеделник сутринта центърът Фермилаб, където се помещава Теватрон – в миналото най-мощния ускорител на частици – ще направи съобщение в Чикаго относно анализа на данните, събрани в резултат на десет години колизии на частици в ускорителя, който вече не действа.

Физикът Питър Войт от Колумбийския университет в Ню Йорк пише на своя блог, че Фермилаб ще се опита да привлече малка част от вниманието, преди очакваното в сряда съобщение на Големия адронен ускорител за нови признаци за съществуването на Хигс бозона.

Редактор: Сияна Любомирова

Нанотехнология използва енергията на светулките

Някой ден може да се радваме на разноцветни светещи джаджи, които не използват електричество или батерии, пише sciencedaily.com. Учени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно