Невероятният живот на сиренето

57292
Невероятният живот на сиренето

Живите обитатели на сиренето – от бактерии до гъбична суспензия – му придават неповторим вкус.  BBC Future надниква в този микросвят, за който рядко мислим на масата.

Подсирването някога е било на първо място начин да се продължи срокът на съхранение на млякото, а в наши дни сиренето е станало деликатес.

Да не позволим да зимната депресия да ни пребори

Зимата носи не само студ и сняг, но и лошо настроение, тревога и спад на силите – иска ти се повече да ядеш, да спиш и по-малко д...

Екзотичните видове сирена привличат любителите на хранителни приключения – от английския стилтън с фрагменти от злато до касу марцу от Сардиния, гъмжащо от живи ларви.

Някои дори правят сирене с използването на бактерии от подмишниците и пръстите на краката.

Впрочем не е задължително да си естет, за да обичаш сирената. Всяко от тях представлява жилище, построено от бактерии и гъби и всеки сорт има свой, да го наречем, архитектурен стил – в зависимост от предпочитанията на неговите създатели.

Процесът на подсирване започва със смесването на млякото с лактобацили или стрептококи, изработващи млечна киселина. След това се добавя ензим, който разгражда млечните белтъци. В резултат белтъците образуват бучки, привличайки със себе си топчета мазнина. Получената маса се отделя от течността, притиска се във форми и се оставя да узрее.

В хода на узряването другите микроби придават на сиренето неповторимия му характер. Да вземем например рокфор – мекото френско сирене, покрито със синьо-зелени отвори. Строи ги плесенова култура под названието Penicillium roqueforti, тя по естествен начин се среща в природата в пещерите на Франция, където се съхранява истинският рокфор. Но производителите в други ъгълчета на света могат да я добавят изкуствено в сиренето за получаване на аналогичен ефект.

Откриха как се задейства поникването на косъма

Учени откриха как се активира растежът на косъма, което ще помогне за лечение на оплешивяването, съобщи в. "Дейли мейл". Предишни изсле...

P. roqueforti е нещо капризно. Тази плесен обича въздуха, но загива при прекалено голяма концентрация на кислород. Затова производителите дупчат сиренето с малки метални щифтове, оставяйки малки отвори, в които гъбите могат успешно да се развиват.

Установила се на новото местожителство, плесента започва да изработва ензими, разграждащи сиренето на мастни киселини (които придават леко сапунен вкус) и метилкетони, отговарящи за специфичния аромат. Плесента изработва също токсини, които в чист вид при мишки предизвикват увреждания на сърцето, белите и черния дроб и бъбреците. Но в средата на сиренето те се разпадат на не толкова опасни съединения.

Меките сирена с бяла обвивка от плесен, от рода на камембер, са истински общежития на гъби. Главният обитател тук е Penicillium camemberti. Тази гъба се заселва на повърхността и произвежда ензими, образуващи верижна реакция, която се разпространява към самия център на буцата.

Консумирайки солта на млечната киселина, те правят буцата по-кисела на повърхността, отколкото в сърцевината – което на свой ред кара йоните на калциевия фосфат, първоначално здраво вградени в структурата на сиренето, да се издигат на повърхността.

Смяната на киселинността и движението на йоните водят до втечняване във вътрешността на сиренето. На неговата повърхност в същото време продължава разграждането на белтъци – в резултат се образува амоняк, който се разтваря в сиренето и придава характерната миризма на камембера.

УНИКАЛНИ КАДРИ: Как се заражда човешкият живот

Зараждането на човешкия живот си е едно чудо, което винаги ще е интересно, колкото и време да сме на тази Земя. Благодарение на шведски...

Тези химични реакции се съпровождат от редица други, подобни на описаните в тема за узряване на сиренето. Ето един от най-добрите цитати: „Сама по себе си миризмата на метионал, подобна на миризмата на варен картоф, не е много приятна. Но в съчетание с други летливи вещества тя създава една от нотите на букета на такива сирена като камембер и чедър.“

В солените сирена, например епуас или лимбургер, които на различни стадии от процеса на узряване се киснат в солена вода, живеят бактериите Brevibacterium linens. Те придават на сиренето много специфичната миризма на мръсни чорапи, произвеждайки бутанова и изовалерианова киселина. И миризмата на потните крака наистина си има аналогичен източник – същата бактерия живее и на кожата на стъпалата.

Вонята на лимбургер привлича женските кръвосмучещи комари – авторите на това откритие получиха през 2006 година Шнобелова награда.

„Не е лоша идеята – прост капан за комари в спалнята на основата на синтезиран мирис на човека“, започва посветената на това откритие статия в сериозното научно издание Lancet, предлагаща да се снабдим с комарни капани от лимбургер. Сирената, създадени от B. linens, действително вонят силно, но предизвикват възторг сред посветените гастрономи.

В производството на английското сирене чедър се прилагат по-малко радикални процеси, даващи съответно по-умерени резултати. Тези сирена принципно узряват само с помощта на първоначално въведените лактобацили, без допълнителни плесени. Но в тях така или иначе присъстват множество различни молекули, придаващи им характерния аромат.

Скандална биоложка не успя да възпроизведе резултатите от изследването си със стволови клетки

Японската изследователка Харуко Обоката, която претендираше, че е направила пробив в получаването на плурипотентни стволови клетки, под...

Като се помирише чедър, може да се забележи, че букетът му всъщност е много сложен. Той е пикантен, но при това сладникав, солен и нежен.

Всъщност, да се опише ароматът на сиренето, не е по-лесно от букета на виното – за професионалистите това е специален набор от термини. В хода на изследване през 2001 година специалистите са дегустирали 240 разновидности на чедър и са измислили 27 термина за описание на нотките на техните аромати, включително котешки (за описание на мириса на котешка урина), кравешки (мирис на обор), орехов, бульонен и фруктов.

Провежданите от векове практически експерименти са ни дали днешното многообразие от сирена. Учените както и преди продължават да изясняват каква роля играят определени микроорганизми – често за това се налага да се започне с молекулярния състав на сиренето и образците бактерии и да се изясни как вторите влияят на първото.

Но колкото повече разбираме за биологичните процеси, толкова по-голям интерес представлява сиренето. Следващия път, когато разрежете построения от бактериите дом, отдайте дължимото на нелекия им архитектурно-кулинарен труд.

Вижте още интересни статии за наука в Мегавселена

Как птиците усещат наближаваща буря?

Вид мигриращи птичета - златни коприварчета, проявили изключително силно развито чувство за предупреждение, което им позволило да избяг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com