Неизвестни същества светят в Червено море

11516
Неизвестни същества светят в Червено море

Международен екип биолози са открили нов вид флуоресциращи полипи, които живеят върху раковините на мекотелите. Резултатите от изследването са представени в сп. PLoS ONE, съобщава Lenta.ru.

Изучавайки биоразнообразието на кораловите рифове в архипелага Фарасан (Саудитска Арабия, южната част на Червено море), биолозите наблюдавали морските обитатели при специално осветление в ултравиолетовия спектър с жълти филтри. В резултат били открити "флуоресциращи фенерчета", които приличат на хидри.

Титан може би е населен с гигантски същества

Планетолози от САЩ и Германия са изучили възможните форми на екстремен живот, които могат да присъстват на различните от Земята планети...

Новият вид от Червено море образува пълзяща колония, украсявайки като гирлянди от зелени огньове раковините на миниатюрните коремоноги мекотели Nassarius margaritifer (с дължина 20-35 мм). Тези мекотели денем се зариват в пясъка, а нощем изпълзяват на повърхността за лов на други безгръбначни.

Независимо от своето сходство с хидрите (единични слабоподвижни полипи с дължина между 1 и 20 мм), откритите "зелени фенерчета" се явяват хидроидни полипи. Морските хидроиди, за разлика от хидрите, често се срещат на колонии.

Сега зоолозите смятат, че светенето около устата на полипите може да привлича тяхната плячка. Флуоресциращите фенерчета могат да се виждат от други безгръбначни при светлината на Луната, а също и по залез и преди изгрева на Слънцето.

Сред хидроидните полипи флуоресценцията е изучена едва при шест вида, съобщават зоолозите. Дължината на светенето на новия представител от рода Cytaeis е 518 нанометра.

Мойсей не бил разделил Червено море, просто ползвал приливите и отливите

Мойсей не е чакал чудо, за да раздели Червено море и да преведе през него народа си, а е познавал добре приливите и отливите въздействи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно