Неандерталците използвали "химия" за палене на огън

18281
Неандерталците използвали "химия" за палене на огън

Първите аборигени на Европа разпалвали своите огнища, използвайки „хайтек“ разработки от каменния век. Разкопки сочат, че те са използвали манганов диоксид и други окислители за подпалване на дървесината, става ясно от статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

Дълго време антрополози и палеонтолози смятаха, че неандерталците – европейските „братовчеди“ на нашите предци, са им отстъпвали съществено в културно развитие, не са притежавали дарба за реч, култура, религия и дори умение да палят огън. За последните пет години всички тези митове са били успешно разбити от нови находки в Хърватия, Израел и Испания.

Неандерталците са ни виновни за депресиите и цигарите

Учените са открили зависимост между наследените от неандерталците гени и болестите на съвременните хора – включително депресия, п...

Питър Хейес (Peter Heyes) от университета на Лайден (Нидерландия) и колегите му са изяснили, че неандерталците са били значително „по-напреднали“ от кроманьонците в разпалването на огнищата, като разкрили необичайното предназначение на един от минералите, който, както смятали учените по-рано, бил използван от първите жители на Европа за декоративни цели.

Както разказват изследователите, на стоянки на неандерталци във Франция и други ъгълчета на Европа палеонтолозите често намират своеобразни „кубчета“ от тъмен минерал – манганов оксид.

Неговото предназначение първоначално изглеждало очевидно – следи от това вещество може да се срещнат на стените на почти всяка неандерталска пещера, където жителите са оставили рисунки. Черните, червени и кафяви оттенъци на това вещество според съвременните антрополози са използвани от неандерталците като основа за рисунки или татуировки.

Като изучили късчета манганов диоксид от пещерата Пеш дьо Лазе в Южна Франция, изследователите обърнали внимание, че всички фрагменти на този минерал били изключително от манганов диоксид – по-рядък подвид, а не просто манганов оксид.

Неандерталците изчезнали заради разумния човек

Учените от Станфордския университет и университета Мейджи са установили, че културното превъзходство на разумния човек Homo sapiens е д...

От друга страна, мангановият диоксид е силен окислител и катализатор на реакциите на окисление и горене. Това навело учените на мисълта, че жителите на пещерата са използвали тези „кубчета“ не за рисуване, а ги ценели заради химичните им свойства.

Учените подчертават, че получените от тях изводи не са пряко доказателство, че неандерталцте наистина са използвали подобни „химични“ средства за разпалването на огньове – преки свидетелства не са открити.

Ако тази идея намери потвърждение в бъдещи разкопки, изследователите ще разполагат с още едно свидетелство, че неандерталците са били доста по-умни, отколкото сме свикнали да смятаме, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com