Неандерталците изчезнали заради разумния човек

22078
Неандерталците изчезнали заради разумния човек

Учените от Станфордския университет и университета Мейджи са установили, че културното превъзходство на разумния човек Homo sapiens е довело до измирането на неандерталците.

Съществуват няколко теории, които обясняват изчезването на неандерталците. Към тях се отнасят гибелта на вида поради климатични изменения или епидемия, асимилацията им от съвременните хора и изместване на неандерталците от разумния човек. Резултатите от изследването, публикувани в сп. PNAS, потвърждават последната теория.

Топлата вода я открили неандерталците

Топлата вода не е лукс, а жизнена необходимост. Освен това въпросният факт е бил известен преди хиляди години, когато по планетата ни с...

Маркъс Фелдман и колегите му анализирали конкуренцията на популацията на Homo sapiens и неандерталците, опирайки се на модела на междувидовата конкуренция, разработена от Алфред Лотка и Вито Волтера.

Според този модел дори неголяма популация от вида на разумните хора е способна да измести голямата популация на неандерталците, тъй като първите притежават културно преимущество.

Като се отчита това, че разумният човек е преуспял в създаването на оръдия на труда, дрехи и ефективна организация на общини при непрекъснат ръст на популацията, неандерталците са били принудени да им отстъпят екологичната ниша.

По-рано учените обясняваха бързото измиране на неандерталците в Евразия с тяхната „загуба“ в борбата с новата вълна преселници от Близкия изток с помощта на кучета (опитомените вълци по-добре преследвали плячката и плашели хищниците), а също с резки климатични изменения.

Неандерталците са се отдавали на пещерно изкуство

Поредица от линии, издълбани в скалата в пещера в близост до югоизточния връх на Европа навеждат на мисълта, че неандерталците са били ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com