Не пропускайте Супер Кървавата Луна! Наблюдава се веднъж на 30 години

44087
Не пропускайте Супер Кървавата Луна! Наблюдава се веднъж на 30 години

Предстоящото пълнолуние на 28 септември ще бъде специално. От една страна, ще станем свидетели на така нареченото Суперлуние – Луната ще бъде в най-близката до Земята точка от своята орбита.

От друга страна, събитието ще бъде отбелязано от пълно лунно затъмнение. Подобно събитие е известно като Кървава Луна, а двете събития заедно се случват веднъж на 30 години, пише Мегавселена.

Супер Луна се търкулва тази вечер

Тази вечер ще се наслаждаваме на така нареченото Суперлуние – ще наблюдаваме необичайно голяма Луна. Размерите на нашия естестве...

За разлика от слънчевото затъмнение в отминалата неделя, което почти никой не успя да види, този път всички очакваме с нетърпение пълнолунието. За радост то ще може да се наблюдава в цялата си прелест от нашите географски ширини, както и от Русия, Северна и Южна Америка, Западна Азия и източната част на Океания, по данни на НАСА.

Както обикновено, покрай предстоящата Кървава Луна беше предвещан поредният край на света.

През юли и август сред редица християнски секти в САЩ и страните от Запада започна бързо да се разпространява "пророчеството" на пастор Джон Хаги (John Hagee), основател на църквата на Крайъгълния камък, в което той предсказва падането на метеорит и настъпването на край на света през септември 2015 година. Пасторът направил пророчеството въз основа на библейски текстове.

Наложи се НАСА официално да отложи края на света и да заяви, че около Земята няма опасни обекти, които да представляват заплаха. А предстоящото явление ще бъде просто една прекрасна гледка, стига облаците да не я затулят.

При пълнолуние хората имат по-странни сънища

Ново изследване швейцарско показва, че по-стрнните ни сънища зависят не от смяната на сезоните, а от това дали има пълнолуние. Седмица...

"Този феномен не би трябвало да предизвиква никакво безпокойство сред жителите на Земята. Единственото неприятно нещо, което може да ви се случи, са болки в шията сутринта, които да си изработите, докато сте гледали цяла нощ към Луната", казва Ной Петро (Noah Petro), зам. научен ръководител на сондата LRO, която изучава земния спътник от 2009 година.

За последен път подобно съвпадане на пълнолуние, пълно лунно затъмнение и преминаване на Луната през перигея е имало преди повече от 30 години – през 1982 – и следващия път такава комбинация ще се случи през 2033 година. Както отбелязва Петро, такива Супер Кървави Луни се случват веднъж на поколение.

Според изчисленията на НАСА Кървавата Луна ще започне своя "възход" в нощта на 28 септември в 3 часа и 11 минути и ще стане изцяло червена около 5 часа сутринта, когато земната сянка изцяло ще покрие Луната. Първите ефекти могат да се видят от зрителите на Земята малко по-рано, към 4 часа и 7 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com