Не пропускайте падащите звезди – Персеидите!

13567
Не пропускайте падащите звезди – Персеидите!
Снимка: БГНЕС

Метеорният поток Персеиди, който се появява в средата на юли, ще се усили максимално на 12 срещу 13 август (четвъртък). В това време ще могат да се наблюдават 80-100 метеора на час.

Активността на Персеидите ще се променя вълнообразно с напредването на нощта – масирани прояви на "падащи звезди" ще се редуват с периоди на затишие, когато нищо интересно няма да се случва на небето. Най-зрелищни ще бъдат часовете преди разсъмване.

Очаква ни дъжд от падащи звезди

Лятото е красив сезон, а още по-красиво става, когато от небето "завалят" падащи звезди, които можем да видим без да ни е нужна специал...

Тази година любителите на красивото зрелище ще имат късмет, тъй като само ден по-късно е новолунието и светлината от нашия естествен спътник няма да пречи на наблюденията.

Небето ще бъде тъмно и благодарение на това десетки ярки метеори ще могат да бъдат наблюдавани безпрепятствено. Астрономите препоръчват за още по-добра видимост да се излезе извън града, където няма да пречат и светлините от лампите.

Още на следващата нощ, на 14 август, активността на метеорния поток ще спадне двойно и ще продължи с такива темпове чак до 25 август.

Персеидите са най-мощният метеорен поток, който може да се види от Земята. Той се наблюдава всяка година по едно и също време, а радиантът (мястото, откъдето изглежда, че излизат метеорите) се намира в съзвездие Персей. Всъщност Персеидите са частици от шлейфа на кометата Суифт-Тътъл.

Ще наблюдаваме падащи звезди в небето през август

Всяка година нашата планета преминава през няколко метеорни потока и през есента може да се наблюдават най-зрелищните "звездопади". Най...

Когато Земята премине през шлейфа от прахови частици на кометата, те навлизат в атмосферата на нашата планета и изгарят с красива ярка следа.

Напомняме, че Персеидите не са единственото зрелищно "космическо представление" през август. От 3 юли до 15 август в небето се наблюдават и Алфа-Каприкорнидите (те достигнаха максимум на 2 август, но пък тогава пълната Луна попречи на зрелището), с интензивност около 5 метеора на час.

В първите дни на август Земята премина и през Йота-Акваридите и на 6 август най-упоритите ловци на "падащи звезди" можеха да се наслаждават на около 6 метеора в час.

 

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com