Не правете така!

6489
Не правете така!

Учени са изяснили по какви причини най-големите хищници нападат хора. Оказва се, че в повечето случаи това става по вина на самия човек.

Изследователи от Европа и Канада са анализирали данните за 697 регистрирани нападения на хора от страна на големи хищници, включително мечки, пуми и койоти в Северна Америка, Русия и Европа, пише Huffington Post.

Учените открили, че почти половината от всички фиксирани атаки, случили се в периода между 1955 и 2014 година, са били провокирани от рисково поведение от страна на човека.

Съвременният човек е суперхищник в света на животните

Човекът, за разлика от другите хищници, 9-14 пъти по-често ловува най-големите възрастни особи, необходими за поддържане на популацията...

Изследователите са открили също, че заедно с ръста на популацията на големите хищници в развитите страни (в резултат на успешни усилия по опазване на живата природа) се е увеличил и броят на любителите да се разхождат в дивите резервати.

Данните свидетелстват, че повечето хора, пътешестващи по местата на обитание на хищници, дори не се досещат каква опасност ги грози. Учените са съставили списък от примери на най-опасното поведение, което може да доведе до трагична среща с разярен хищник. На първо място е оставяне на дете без надзор на родителите. На второ е разходка с куче без каишка. На трето е лов или преследване на ранено животно. На четвърто – разходка в опасни места през нощта или преди изгрев. Пето – приближаване към женска или нейните малки.

Освен това опасни са опитите за хранене на животните. Хищниците, на които човек някога е давал храна, с охота се приближават към хората в търсене на лесна плячка, което може да доведе до трагедии.

В изследването се отбелязва, че макар атаките на хищници срещу човек да са изключително редки, те могат да доведат до негативни последствия както за хората, така и за зверовете. Случаи на нападения на диви животни върху пътешественици обикновено се раздухват от медиите, което принуждава властите да предприемат репресии срещу животните – далеч невинаги оправдани.

Второ нападение на мечка в Смолянско

Мечка е нападналa обор в девинското село Брезе и е убила голямо агне, и ранила една овца. Това е второто нападение на мечка в Смолянско...

Например след серия нападения на бели акули над хора през 2014 година властите на Австралия обявиха селективно избиване на морските хищници, независимо от предупрежденията на специалистите, че такива мерки не само ще съкратят популацията на редките риби, но и няма да намалят риска от нови атаки.

Разбира се, приятно е човек са си представи себе си в образа на велик авантюрист в социалните мрежи, но опитът да се прави селфи с мечка невинаги си струва ужасяващите последствия, до който той може да доведе.

Така че, когато тръгвате на поход към диви ъгълчета, обитавани от хищни животни, не пренебрегвайте простите правила за безопасност. Например преди посещение на национални паркове прочетете изискванията и съветите за пътешественици, които обикновено се публикуват на сайтовете на парковете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com