Натрапчивите мелодии – спасение при смъртна опасност

10980
Натрапчивите мелодии – спасение при смъртна опасност

Учени за първи път изследваха физиологичната основа на натрапчивите мелодии и изясниха, че в екстремни ситуации те са от полза за човека. Психолозите са разказали за изследванията си на страниците на сп. Consciousness and Cognition.

Специалистът по музикална психология Лорен Стюарт (Lauren Stewart) от Голдсмит колидж обърнал внимание, че хората, в чиято глава постоянно се върти мелодия, в различна степен страдат от тези „паразити“ – едни изобщо не могат да заглушат вътрешната музика, други сравнително леко се избавят от нея.

Човешкото ухо чува нискочестотни звуци

Човешкото ухо е способно да чува звук с честота 8 херца, доказват учени от Европейската метрологична изследователска програма, координи...

За да изяснят природата на тези различия, учените събрали 44 доброволци и измерили плътността на кората и обема на сивото вещество в различни зони на главния мозък с помощта на магнитно-резонансна томография.

Колкото по-силно човек страда от натрапчиви мелодии, толкова по-дебела при него е темпоралната област, отговорна включително за музикалния слух, а също челната област, отговорна за регулацията на психическата дейност. Този факт не зависи нито от нивото на образование, нито от времето, което човек отделя за слушането на музика.

Освен това при хората, на които натрапчивите мелодии помагат за концентрация на вниманието, хипокампът се оказал сравнително голям (област от мозъка, отговорна включително за паметта). И колкото повече човек се дразни от песни паразити, толкова повече сиво вещество има той в томпоралния полюс – този участък е свързан с емоциите.

Стюарт обяснява също защо натрапчивите мелодии често изплуват от дълбините на паметта на границата между живота и смъртта (при околосмъртния опит).

NASA регистрира тайнствени космически звуци (ВИДЕО)

Балонът, в който били поставени микрофоните е бил запълнен с хелий и е летял над щатите Ню Мексико и Аризона през август 2014 година. ...

„Те играят хомеостатична роля, поддържайки мозъка в състояние на равновесие. Те не ви позволяват да отидете прекалено далече в безсъзнателно състояние, съхранявайки ви в оптималната зона на умствена дейност“, смята изследователката.

Добър начин да се избавим от натрапчивите мелодии тя е открила по време на друг експеримент. Оказва се, че нежелателната музика по-бързо напуска мозъка, ако човек е зает с активна умствена дейност, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com