НАСА ще сади картофи в марсиански условия

4217
НАСА ще сади картофи в марсиански условия

НАСА и центърът за изучаване на картофи в Лима обявиха началото на експеримент по отглеждане на няколко сорта диви и домашни картофи в условия, максимално близки до марсианските в пустинята Атакама в Перу, съобщава Phys.org.

"Почти 100% сме сигурни, че много от избраните от нас сортове картофи ще загинат в тези тестове. Първите конкретни резултати ще имаме след година-две и до следващия старт на марсоход ще имаме още пет години", казва Хуан Валдивия-Силва (Juan Valdivia-Silva), астробиолог на НАСА от Перу.

Потенциално обитаеми езера на Марс

Алексис Родригес от Планетологичния институт в Тусон е представил снимки на район на Марс, където преди повече от три милиарда години м...

Експериментът на Валдивия-Силва ще бъде своеобразна проверка на един от ключовите елементи на сюжета на романа на Анди Уеър "Марсианецът" и едноименния филм, в който астронавтът Марк Уотни се оказва изоставен на Марс.

Когато осъзнава, че екипажът на "Арес" го е оставил сам на Червената планета, Уотни се превръща в марсиански Робинзон Крузо – създава оранжерия и започва да отглежда картофи, извличайки вода за поливане от ракетното гориво, което му позволява да оцелее до спасяването от следващата експедиция.

НАСА и перуанските партньори на космическата агенция ще се опитат да повторят подвига на Уотни, като посадят около 100 сорта картофи в едно от най-негодните за живот ъгълчета на пустинята Атакама, където учените ще построят оранжерия, в която ще се поддържа типично "марсианска" атмосфера, лишена от кислород.

По-малко от половината сортове на тези картофи са от Андите, където са расли дивите предци на това растение, и те са приспособени към живот в условията на резки изменения на климата и недостиг на вода, съставки и други важни "градивни елементи". Останалите 60 сорта картофи ще бъдат създадени от генетици и ще бъдат приспособени към суровите условия и изцяло защитени от вируси и бактерии.

Елън Мъск ще праща човек на Марс до 9 години

Ръководителят на компанията SpaceX – американският бизнесмен Елън Мъск – заяви за възможността за полет на човека на Марс д...

Според Валдивия-Силва първите експерименти ще бъдат започнати още след месец. Първоначално учените просто ще се опитат да отгледат картофи в Атакама, а след това, при успешно завършване на мероприятието, постепенно ще докарат условията до почти неотличаващи се от марсианските.

Ако опитите не бъдат завършени успешно, то учените ще се опитат да отгледат картофи не в почвата на Атакама, а в специални контейнери, в които корените на растенията ще се оросяват аеропонично и ще се подхранват от хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com