Най-голямата загадка от света на динозаврите е разкрита

59323
Най-голямата загадка от света на динозаврите е разкрита

През юли 1965 г. учени се натъкват в пустинята Гоби, Монголия, на чифт "чудовищни" фосилизирани предни динозавърски крайници. С дължина по 2,4 метра те са най-дългите предни крайници на създание, придвижвало се на два крака в историята на Земята. Специалистите допускат, че страховитите крайници с остри нокти са принадлежали на огромен хищник. Видът на собственика им остава загадка 49 години. Нова находка помага на международен екип от палеонтолози най-сетне да разреши мистерията, съобщи сп. Nature.

Притежателят на "ужасяващата ръка" спада към вида Deinocheirus mirificus, обитавал преди 70 милиона години тучния речен хабитат, чието място днес заема пустинята Гоби. С дължина 11 метра и тегло над шест тона, енигматичният динозавър е бил най-едрият представител на група птицеподобни древни създания, известни като орнитомимозаври или щраусоподобни динозаври.

Динозаврите са имали детегледачки

Динозаврите са ползвали услугите на детегледачки, съобщава сайтът PhysOrg, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Пал...

Една от най-забележителните характеристики на Deinocheirus mirificus е била неговата гърбица. Противно на очакванията на палеонтолозите за безмилостен хищник, разкъсващ плячката с огромните си предни крайници с остри нокти, щраусоподобният гърбушко е бил по-скоро миролюбив беззъб гигант с човка, който се е хранил предимно с тревисти растения и дребни риби, и е използвал камъчета, за да преглъща храната си. Учените допускат, че забележителните дълги предни крайници са му служили, за да копае и събира растителност.

За разлика от по-дребните пъргави орнитомимозаври, той е бил едър почти колкото "върховния" хищник Тиранозавър рекс и се е придвижвал тромаво на относително късите си задни крайници. "Близо 50 години Deinocheirus mirificus беше една от най-големите мистерии в динозавърската история", пишат авторите на изследването. Загадъчният му профил досега е изготвян само на базата на двата предни крайника със страховити нокти, намерени през 1965 г., и няколко ребра и раменни кости.

Новооткрити фосили, сред които почти пълни скелети, както и откраднат череп, върнат от частен колекционер тази година, помагат на палеонтолозите най-сетне да добият почти пълна представа как е изглеждал мистериозният динозавър

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно