На Земята може да се появи безжизнен океан

7170
На Земята може да се появи безжизнен океан
Снимка: Getty Images/Guliver

Изследователи от университета на Мериленд са стигнали до извода, че бързото изчезване на планктона постепенно превръща Индийския океан в екологична пустиня, става ясно от статия в сп. Science News.

Проведено изследване на океанолозите е установило, че за последните 16 години количеството фитопланктон в Индийския океан е намаляло с една трета.

Океанът на Енцелад може да крие живот

Съставът на частиците пясък от гейзерите на Енцелад говори, че неговият океан съществува или от момента на рождението на Слънчевата сис...

Според учените това е нарушило хранителната верига, подкопало е екосистемата и е довело до намаляване на популацията на обитателите. Например популацията на риба тон като цяло е намаляла почти с 50%, а в някои райони – до 90.

Освен това бързото изчезване на планктона е предизвикало рязко затопляне на водите на Индийския океан. През ХХ век, в сравнение със средносветовните стойности, то е нараснало с 50%. Заедно всичко това може да доведе дотам, че още в близко бъдеще западната част на Индийския океан да се превърне в "екологична пустиня", практически безжизнено място.

Изводите на учените са направени въз основа на резултатите от компютърно моделиране. За анализ са използвани космически снимки на повърхността на океана. Националното управление за океански и атмосферни явления в Сиатъл тази година ще започне петгодишна експедиция в Индийския океан. Учените възнамеряват да проверят получените данни.

Изследването е публикувано в сп. Geophysical Research Letters.

Откриха огромен океан на Енцелад

Нови данни, получени от космическия апарат Cassini, свидетелстват, че на Сатурновия спътник Енцелад съществува огромен океан, разположе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com